Feit of fabel? Hoe bewaar jij je wijn het best?

“Wijn en vriendschap worden met de jaren beter” prijkt boven de toog van één van mijn favoriete wijnbars. Oh jee, is dat écht zo? Ook zijn er steeds meer vrienden met enorme ingebouwde klimaatkasten in hun keuken. Zijn ze soms van plan een complete collectie Château Petrus aan te leggen? Het ziet er natuurlijk briljant uit, maar heeft het ook zin? Niet elke wijn kan je namelijk lang bewaren, en voor diegene die je nog even wil wegleggen heb je ook andere tips en tricks om ze te bewaren. Dit zijn de feiten en fabels over het bewaren van wijn! Lees je mee?

Welke wel en welke niet?

Deze rosé die ik in mijn wijnrek vond is niet meer te drinken

Er is een hele grote kans dat als je wijn koopt, deze eigenlijk al perfect op dronk is. Wijnboeren, wijnhandelaren en wijnwinkels hebben maar één doel voor ogen; jouw verrassen met een steengoede wijn, die op de top van zijn kunnen is. Veel van deze witte- en roséwijnen zijn niet heel geschikt om langer te bewaren. Het fruit zal na een jaar of twee naar de achtergrond zijn verdwenen en wat er overblijft is niet altijd even lekker. Geen klimaatkast nodig dus, gewoon lekker opdrinken! Mocht je rode wijn wat langer willen bewaren, dan kan dat beter. In rode wijn werken de tannines (de looizuren, die dat mond-samentrekkende gevoel geven en een paarse gloed op je lippen achterlaten) samen met de alcohol en de zuren als een soort van conserveringsmiddel. Die rode wijnen kan je best drie of vier jaar na het oogstjaar drinken. Het loont pas echt als je een wijn laat liggen die er daadwerkelijk beter van wordt! Dan zijn in principe alleen wijnen van de allerbeste kwaliteit die de talenten hebben naast primaire aroma’s (de fruitaroma’s), secundaire aroma’s (die door ‘sur lie’- of houtrijping ontstaan) ook veel tertiaire aroma’s te ontwikkelen. Dit zijn de aroma’s die ontstaan na lange flesrijping. Denk aan de geur van de bosgrond op een natte herfstdag, een nat en bezweet paardenzadel, boerenstal, hazelnoot, truffel en paddenstoelen. Klinkt goed toch? Ben jij op zoek naar zo’n wijn waarbij je geduld dubbel en dwars wordt beloond met deze bijzondere aroma’s? Check dan even onze bewaarwijnen.

Leuk weetje. De wijnmakers van het wereldberoemde Libanese wijnhuis Château Musar wachten altijd minstens 7 jaar voordat ze hun wijn op de markt brengen. Zo weten ze 100% zeker dat de wijn perfect op dronk is. Dit is trouwens een wijn die je makkelijk nog 10 a 20 jaar kan bewaren, mits de omstandigheden goed zijn.

Hoe bewaar je die wijnen dan?

Voor alle wijnen geldt; hou de wijn zo ver mogelijk weg van kou, hitte, licht en zuurstof. Zo hou je ‘m het lekkerst! Als je de wijn op een constante kamertemperatuur houdt kan er eigenlijk niets mee gebeuren. Let wel op; zet je flessen dan niet te dicht bij je radiator of te dicht bij een zonnig raam. Door de zon kan de wijn verschralen en vervelende aroma’s ontwikkelen (zogenaamde goût de lumière – de smaak van het licht).  Leg de flessen bij voorkeur liggend neer. Zo droogt de kurk niet uit en komt er geen zuurstof bij de wijn, dan is het fruit namelijk zo verdwenen! Mocht je wijnen hebben die je écht lang wil bewaren voor die geweldige tertiaire aroma’s? Koop dan een klimaatkast die alle perfecte omstandigheden voor de flesrijping waarborgt.

Tips en tricks

  • 3 dagen na het openen van een fles wijn is hij echt niet lekker meer, gooi ‘m door de pastasaus!
  • Bewaar je open fles rood als je er klaar mee bent net als witte wijn in de koelkast, zo blijft hij langer smakelijk (vergeet hem niet er weer op tijd uit te halen).
  • Wijnen met een schroefdop zijn vaak bedoelt voor directe consumptie en kan je vaak niet lang wegleggen.
  • Check even de kelderrestanten van onze wijnboeren, daar zitten flink wat pareltjes bij die op dit moment perfect op dronk zijn!
  • Riesling kan je vaak wel langer bewaren dan andere witte wijnen. Riesling kan geweldige tertiaire petroleumaroma’s ontwikkelen! Check even deze Riesling of zijn grotere broerl die al flink wat petroleumaroma’s heeft!
  • Pas op bij het kopen van oude wijn! Je weet nooit of hij goed bewaard is…
  • Mocht je van plan zijn je keuken te verbouwen. Koop gewoon zo’n klimaatkast en leg hem vol met jouw favoriete wijnen. Het ziet er gaaf uit en je grijpt nooit mis tijdens een spontane borrel!
Benieuwd naar onze kelderrestanten die jij aan je voorraad kan toevoegen? Check alle extra voordelige wijnen op onze website en snuffel eens even rustig rond.

Privacy Preference Center