Oké. Je wint die wijnroadtrip en koerst samen met je beste vrienden in een luxe camper richting de Franse Loire. Awesome. Glooiende landschappen, sprookjesachtige kastelen en kekke wijnen. Le Jardin de la France has it all… Een enóóóóóóórm gebied met veel verschillen in klimaat, druivenrassen en wijnen. Snelle Volkswagen of niet,  het is een mission impossible om dit allemaal in drie dagen tijd te zien (en te proeven). Daarom houden we het lekker overzichtelijk en wordt de navigatie van de camper ingesteld op het stadje Sancerre. En dat is zeker geen kattenpis (of toch wel??).

SancerreSign

Legends only

Sancerre maakt samen met nog een paar andere appellaties deel uit van het district Orléanais (ten zuiden van de stad Orléans). Bij het horen van de woorden Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé kleuren bij de gemiddelde friswitdrinker de oortjes acuut rood. Toch is het vooral wit dat dit gebied wereldberoemd heeft gemaakt.

Witte wereldklasse

En wel droge, levendige, knisperende witte wijnen gemaakt van de sauvignon blanc druif. Kruisbessen, asperges, gemaaid gras of zelfs kattenpis (dus toch!) zijn de typische aroma’s van deze wereldberoemde druif uit dit specifieke gebied. Door de noordelijke ligging en de aanwezigheid van kalk in de bodem, genieten de witte wijnen van een kraakheldere frisheid. Doordrinken tot de max dus.

Gemekker aan tafel

Of lekker culinair combineren. Sancerre, Pouilly-Fumé en menig Menetoutje doet het hartstikke goed bij wat lichtere gerechten of als smaakpapillenbooster in de rol van aperitiefwijn. Maar het echte vuurwerk ontstaat in combinatie met een geitenkaasje (zoals Crottin de Chavignol). Gelieve tweemaal daags in te nemen met een goede slok Sancerre. Nom nom nom nom nom.

Geit

Cool rood

Niet alleen lokaal wit mag het glas in, er wordt ook nog rosé en rood gemaakt. Zij het in mindere mate. Vroegâh stond Sancerre bekend om haar rode wijnen gemaakt van de pinot noir druif, maar na de druifluisterreur van de 19de eeuw werd deze vervangen door sauvignon blanc. Vandaag de dag is Koning Bourgogne (pinot noir) samen met de Held uit de Beaujolais (gamay) goed voor vijfentwintig procent van het wijngaardareaal van Orléanais. Elegante jongens: die rode Loire-boys. Tikkie koelen mag dus gerust.

Smoke on the water

Net als bij overbuurman Sancerre is sauvignon blanc ook het alfamannetje in en rondom het dorpje Pouilly-sur-Loire (dat zijn naam verleent aan die andere bekende appellatie: Pouilly-Fumé). Beide gebieden worden gescheiden door de Loire (tevens de langste rivier van Frankrijk), alleen wordt de druif hier lokaal Blanc Fumé genoemd. Tijdens de rijping ontstaat er een rookkleurig laagje op de druif en de wijnen kunnen een rokerige geur hebben dankzij de bijzondere ondergrond van kalk en mergel. It’s smokin’…

Zelf Sancerre checken en meemaken?

[tagline]Dit weekend maak je nog kans op die toffe wijnroadtrip.[/tagline] Barbecueën in de wijngaard (tsssssss) met lekkere lokale wijnen on the side. Proeven bij de boer, cruisen én overnachten in een superdeluxe Volkswagen California. Zin in? Tuurlijk heb je daar zin in!

Meedoen kan ici ↓↓↓

keyvisual_720 wijnroadtrip

Dus klik ‘m aan en GAAN, GAAN, GAAN!

 

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]