Heb je er ooit bij stilgestaan dat wijn ook niet veganistisch kan zijn? Wij helpen je graag een handje en zetten al onze veganistische wijnen (bijna 100!) op een rijtje. Zoals bijvoorbeeld de bestsellers Lista Negra Reserva, Cabaletta en Forte Alto Pinot Grigio!

Maar wijn is vergist druivensap, dus hoe zit dat dan precies?

Veganisme gaat een stukje verder dan vegetarisme. Waar een vegetariër nog wel bepaalde dierlijke producten tot zich neemt zoals zuivel of eieren, doet een veganist dit niet.  Dit verschil is van belang wanneer we het hebben over het wel of niet veganistisch zijn van een wijn. Stukken vlees ga je (als het goed is) niet vinden in je fles wijn, maar er kunnen wel degelijk dierlijke producten worden gebruikt tijdens het productieproces.

Zo moet een wijn voordat deze de fles in gaat worden geklaard en gefilterd zodat de wijn niet troebel is. Hiervoor kunnen verschillende klaringsmiddelen worden toegevoegd aan de wijn om dit er vervolgens weer uit te filteren. Een veel gebruikt klaringsmiddel is bijvoorbeeld eiwit. Geen probleem voor een vegetariër, maar wel voor een veganist.

Gelukkig zijn er alternatieve klaringsmiddelen in opkomst. Bentoniet is hiervan een voorbeeld. Een kleiachtige minerale substantie die zowel voor veganisten als vegetariërs geschikt is. Het is zelfs mogelijk om een wijn te klaren zonder hulpstoffen te gebruiken. Door het verlagen van de temperatuur of de wijn door koude buizen te pompen kan de wijn ook worden geklaard.

Nu is het vervelende dat een wijnproducent niet op de fles hoeft te zetten welk klaringsmiddel er is gebruikt. Dus hoe kom je erachter of een wijn veganistisch is?

Op het etiket (op de voor- of achterkant van de fles) van veganistische wijnen vind je soms een vegan logo, maar jammer genoeg niet altijd zoals dat wel het geval is bij biologische wijnen met een bio logo. Daarom helpt Grapedistrict je een handje. Op onze website vind je een hele pagina met al onze vegan wijnen. En dat zijn er op dit moment bijna 100! Natuurlijk helpen wij je ook graag aan een vegan wijn die bij jou past in één van onze winkels!

Dus kom langs bij ons in de winkel, of kijk online. En probeer ook eens een vegan wijn!