Welke wijn past er bij pittige tempeh? Het antwoord kwam uit onverwachte hoek. Bij de rode Côtes du Rhône van wijnmaker Laurent denk je al snel aan wild- of stoofschotels, maar niets in minder waar. De Aziatische keuken leent zich namelijk ook bijzonder goed voor zwoel en sappig rood. Vooral als er een sambal, een rode peper of zoete ketjap om de hoek komt kijken. Fusion in optima forma. Eetsmakelijk!

Ingrediënten:

200 gram noodles (ik gebruikte volkoren)
1 blok tempeh (250 gram)
1 bos paksoi
1 rode peper
1 bos lente uitjes
2 tenen knoflook
1 duim gember
1 stengel citroengras
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels sambal oelek
1 scheutje rode wijnazijn
30 gram kiemgroente (radijs, prei of groene radijs)
flink wat zonnebloemolie 
zout
1 fles Lauribert Côtes du Rhône

Instructies:

Hak 2 teentjes knoflook, de stengel citroengras en de gember fijn. Stop deze samen met 2 eetlepels, 2 eetlepels sambal oelek en een klein scheutje wijnazijn in de keukenmachine en hak het geheel fijn tot het een gladde marinade is. Zet ondertussen een pan met water en een snuf zout op om de noodles volgens de instructies op de verpakking te koken. Giet een flinke hoeveelheid zonnebloemolie in de pan en laat de pan flink heet worden. Snij de tempeh in dunne plakken en frituur de plakken in de olie tot ze goudbruin zijn. Voeg daarna de marinade toe, draai het vuur lager en laat de marinade karameliseren (pas op, de zoete marinade kan snel verbranden). Wok kort de paksoi, het pepertje, een teentje knoflook en de lente uitjes aan. Voeg daarna de gekookte noodles toe en wok ze goed door (met eventueel nog een klein beetje ketjap manis). Schep de noodles in een diep bord om vervolgens de pittige tempeh er over heen te scheppen. Garneer met wat kiemgroente en schenk de wijn in! Eetsmakelijk.