Grapedistrict_hoe_wordt_wijn_gemaakt

Voordat jij een wijn opent, heeft de boer al duizenden uren gestopt in het bewerken van de grond, het snoeien van de wijngaarden, het plukken van de druiven, het maken van de wijn om deze vervolgens in een fles te stoppen. Deze weg verloopt ieder jaar nét even wat anders door wisselende weersomstandigheden en juist dit maakt het product wijn zo mooi en uniek.

Veel wijnboeren schrikken er ’s avond wakker van. Het weer!

Wat gaat het weer doen? Over het algemeen verandert het klimaat niet of nauwelijks. Vorst in de lente, of een onverwachtse hagelbui kan de oogst flink verzieken. Voor de wijndrinker heeft dat nog niet direct invloed op de kwaliteit van de wijn. Want over het algemeen geldt: hoe lager de opbrengst van de druiven, hoe beter de kwaliteit. Dat zit ‘m in het feit dat als er minder druiven per hectare worden geproduceerd, de kwaliteit en de concentratie van de druiven veel beter is. Veel wijnboeren gaan pas echt bij de pakken neerzitten als de zon de hele zomer niet aan de horizon staat. Dan worden de druiven niet rijp. Ze moeten natuurlijk in optima forma in de wijnkelder verschijnen voordat de regenachtige herfst zijn intrede doet. Een mindere zomer, is dus helaas een minder rijpe wijn. Andersom kan natuurlijk ook. Te veel hitte en droogte zorgt voor te rijpe wijnen die zuren missen. Gelukkig zit het de laatste jaren wel goed met de Europese zomers!

Experimenteren kan je leren

Zijn de druiven in goede orde ontvangen in de wijnkelder? Dan spelen de keuzes van de wijnboer een belangrijke rol voor de uiteindelijke smaak van de wijn. Elke wijnboer is een perfectionist. Hij of zij zal er alles dus aan doen om de wijn ten opzichte van vorig jaar nóg beter te maken. Er worden samples van alle percelen geproefd en worden geblend tot de ultieme combinatie is gevonden. Gebruikt de wijnboer andere gistsoorten dan voorgaande jaren? Dan krijg je een andere wijn. Laat je de wijn op andere temperatuur vergisten? Andere wijn. Oude of nieuwe eikenhouten vaten? Je raadt het al – andere wijn! Zo zijn er duizenden radertjes waaraan gedraaid kan worden, zodat de wijnboer weer tevreden aan het eind van het seizoen de perfecte wijn naar ons kan sturen.

De kleine wijnboer versus de wijnfabriek

Grote supermarktketens willen niet dat het opvalt dat hun huiswijn anders smaakt dan gebruikelijk. De wijn smaakt daardoor elk jaar nagenoeg hetzelfde, zodat de wijn aan de verwachtingen van het voorgaande jaar voldoet. Bij ketchup en pindakaas verwacht je immers ook elk jaar dezelfde smaak, anders denk je dat er iets mis is. Daarom zoeken de supermarkten hun wijnproducenten uit die elk jaar dezelfde huiswijn kunnen maken. Dat kan door alle eerdergenoemde factoren eigenlijk helemaal niet. Al helemaal niet omdat de supermarkt enorme volumes nodig heeft van verschillende percelen om de supermarktschappen te vullen. In tegenstelling tot familiebedrijven die van druif tot oogst en van pers tot bottelen het proces beheersen, kopen fabrieken van verschillende percelen in de omgeving hun druiven op en gooien die op één grote hoop. Het wordt dan lastig om invloed te hebben op de jaargang. Daarom wordt er in de grote wijnfabrieken gewerkt met veel toevoegingen. Smaakt de wijn te zuur? Hup! Suiker erbij. Smaakt de wijn juist te rijp? Dat gaat er natuurlijk wat meer zuur bij. Hetzelfde geldt voor het alcoholpercentage. Je kan jezelf de vraag stellen of dit nog een natuurproduct of échte wijn is. Misschien proef je al ons advies: ga voor echte ambacht en sla alle fabrieksmatige wijnen over. Wijn is een bijzonder product en dat proef je aan alles!

De handgemaakte wijnen van onze wijnboeren hebben unieke jaargangen. Elk jaar smaken ze net even anders. Het zijn geen saaie fabrieksblends, maar unieke jaargangen, met eigen weersomstandigheden, geluk, tegenslagen en weer een jaartje extra ervaring van de wijnboer. Ontdek hoe échte wijnen, van kleinschalige wijnboeren proeven!