[intro]2016 begint als een koud dieseltje op gang te komen. Lijsten, voorspellingen & nieuwjaarstrends vliegen je alweer om de oren. Voor wijn is het leuke dat met de opkomst van wijnapps als Vivino we nu met z’n allen kunnen ‘zien’ wat, bijvoorbeeld, de buurman drinkt. Zo ongeveer. Nu scheiden ook wij toch graag ‘t kaf van jouw koren, en geven we je eerst de voorspelde wijntrends van 2015 die daadwerkelijk een trend werden. En daarna misschien toch ook een blikkie vooruit?[/intro]

#1. no way, rosé?

In de USA & UK na dit jaar graag gedubbed tot ‘bro-sé’: het lichtroze sap is daadwerkelijk terug van weggeweest en beleefde afgelopen zomer een hoogtepunt in aantal verkochte flessen. Met name omdat het voor mannen ineens ‘cool’ blijkt om met maten op het terras een botti rosé te droppen…

#2. prosecco gaat lekker

Sinds z’n doorbraak op de Nederlandse mainstage in de jaren ’90 zit Prosecco in de lift en heeft hij eigenlijk nooit meer op een knopje gedrukt. Ook afgelopen jaar was het de meest gedronken bubbel in NL, werd er nóg meer van gedronken dan in 2014 en niets wijst erop dat deze lijn in 2016 niet doorzet.

#3. alcoholvrij ging los

Menig wijnblogger & sommelier voorspelde dat wijnen met minder alcohol hot gingen worden, maar niemand had gedacht dat met name alcoholvrije wijn zo hard zou gaan.

Ook wij niet…

Ennn…2016 dan?

Ok ok, ook wij kunnen het niet laten om de glazen bol te misbruiken en je wat redelijk onderbouwde voors-pulp-ingen mee te geven. Blijft lekker, want er zitten misschien open deuren bij maar toch ook een paar niet te missen wijntrend-wildcards!

bio gaat mainstream

Nu we met z’n allen doodgegooid worden met kookshows, foodblogs & – festivals, foodmovements, – boxen en -trucks kun je zo langzamerhand gaan spreken van een nieuwe Age of Food. Dit fenomeen gaat hand in hand met een hang naar herkomst, natuurlijke producten en biologische stempels. Op dat sentiment liften biologische en biodynamische wijnen rustigjes mee en is die natuurlijke Ortrugo straks niet meer weg te denken van wijnschap of wijnkaart.

wijndrinkers kijken verder dan een label lang is

Tijd om te oogsten #grapes #wineharvest #verus #slovenia

Furmint druiven in Slovenië – geplaatst door Grapedistrict (@grapedistrict) op

expeditie druif

Met de nadruk op herkomst en échte authenticiteit lijkt de tijd van het retro-hipsteretiket-plakken ook enigszins voorbij: wijndrinkers kijken verder dan een label lang is, laten Chardonnay en Merlot links liggen en gaan op Expeditie Druif. Moschofilero, Grechetto, Refosco &  Graciano: nieuwe oude druiven rijzen op uit lokale duisternis en vinden de weg naar wijnbar en keukentafel.

fresh fresh exciting

Wijnen met lagere alcoholpercentages (5%-12%) zijn er al een tijdje, maar nu de gemiddelde wijndrinker steeds jonger wordt én verantwoord drinken steeds meer ingeburgerd raakt is het een optelsom. Minder alcohol = méér en gezonder drinkpotentieel, en da’s lekker.

De meeste blogs, brands en tijdschriften willen je dolgraag doen geloven dat wijncocktails en cider het he-le-maal gaan worden. Wij denken dat het zo’n vaart niet zal lopen en we in 2016 massaal aan de vlierbesbubbels of grapefruit-cava zitten lurken. Maar we zien ook weer geen comeback van Lambrusco of  Moscato d’Asti.

Ons voorzichtig volkje gaat verder met sprankelende Vinho Verde’s, probeert dit jaar een blitse Britse bubbel of zero dosage Champagne, Baskische Txakoli of frisdroge Duitse Riesling.

laat je dit jaar verbazen door spannende, nieuwe oude wijnen.

gebieden

Italië, Spanje & Portugal

Umbria en Calabria. Yecla en Jumilla. Alentejo & Beira. Steeds meer duustere wijngebieden kruipen met behulp van jonge, ambitieuze wijnmakers uit hun schulp. Met medewerking van een zwakke euro, die potentieel goedkope concurrerende wijnen uit de Nieuwe Wereld voor importeurs en retailers duurder maakt, worden deze up- & comers uit de Oude Wereld in het zadel geholpen. Geurige Falanghina, zwoele Monastrell en sappige Touriga Nacional: laat je dit jaar verbazen door spannende, nieuwe oude wijnen.

uitsmijter: Zee Germans are coming

Veel Duitse Spätburgunder uit oogstjaar 2015 gaat dit jaar awesome worden: hou ze in het oog, en sleur die flessen mee naar huis waar je kan.

Privacy Preference Center