[intro]Elk type kaas schreeuwt om zijn eigen soort wijn. Maar wat kun je nou het beste schenken bij een selectie van verschillende kazen? In zes snelle stappen naar de geschikte wijn voor bij de kaasplank![/intro]

BlueCheese

The usual suspects

De juiste wijn bij het juiste kaasje vinden kan best een pittige zoektocht zijn. Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden en kom je online genoeg goed advies tegen. Probeer een paar van deze ‘usual suspects’ een keer uit en proef waarom ze zo beroemd zijn. Zo kom je er snel achter waar je persoonlijke smaakvoorkeur ligt. Een paar echte klassiekers zijn bijvoorbeeld Munster en Gewurtztraminer, Chavignol en Sancerre en Blue Stilton en Port.

De juiste wijn bij het juiste kaasje vinden kan best een pittige zoektocht zijn

Wit is de shit

Je zou het misschien niet verwachten, maar veel kazen op een plankje zijn lekkerder met een witte, dan met een rode wijn. Vooral zachte kazen zoals camembert en jonge brie dulden veel liever een ronde, romige Bourgogne naast zich dan een pittige rode Bordeaux. Schenk je dus liever één wijn bij de kaas dan is wit een veilige keuze. Bovendien zorgt een glas wit aan het einde van de avond voor een fris einde, in plaats van zo’n heftig glas Port.

Alles op rood

Drink je liever toch droog rood, dan pas je kaasplank daar op aan. Vermijd geit en kies bijvoorbeeld voor harde kazen zoals Gruyère, Manchego of oude Hollandse kazen.

Blue (Da Ba Dee)

Blauwe kazen zijn een klasse apart. Rode wijn en blauwe kaas is vaak een no go. Die doen het veel liever met zoet. Van Port tot Sherry en van Sauternes tot Tokay Aszú. Het zoute van de kaas en het zoete van de wijn = D.I.S.C.O.

[tagline]Rode wijn en blauwe kaas is vaak een no go[/tagline]

Hou het gangbaar

Uitgebreid dineren? En schenk je bij elke gang een andere wijn? Dan bewaar een paar slokjes van elke wijn, schenk deze opnieuw bij de kaasplank en sluit de avond legendarisch af. Een miniproeverij van kazen en bijvoorbeeld: Champagne, Sauvignon Blanc, Rioja en Tawny Port. Succes gegarandeerd.

1+1 is niet altijd 2

Ook al ben je bekend met mooie kaas-wijncombinaties, het blijft altijd proberen, vallen en opstaan. Kaas is vaak sterk en pittig, heeft een hoog vetgehalte en kan zurig of heel zout zijn. En dat zijn niet de meest gunstige smaakfactoren waar een wijn tegen op moet boksen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat – net zoals bij wijn- geen twee producenten dezelfde kaas maken. Veel blijven proeven en ontdekken dus!

Say cheese!

 

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]

 

Privacy Preference Center