Bubbels, bubbels en nog eens bubbels. Avond, nacht en ochtend van de jaarwisseling staan vol in het teken van losknallende kurken en vrolijke, frivole belletjes. Maar wat is nou precies het verschil tussen al die mousserende feestmutsen? Vier beschrijvingen van ’s werelds meest voorkomende bubbelvarianten die zorgen voor vuurwerk in je glas. Pop it like it’s hot!

Vuurwerk

Prosecco (populairder dan champagne)

Prosecco wordt gemaakt van de prosecco druif. Dat je niet gedacht hè? Al wordt de druif door de inwoners van bakermat Veneto ‘glera’ genoemd, maar who cares? Want aan populariteit geen gebrek voor deze sprankelende Italiaan. Sterker nog: met 320 miljoen verkochte flessen wereldwijd stootte Prosecco Champagne (307 miljoen flessen) van de troon. En ook in Nederland ploppen we er steeds vaker één open.

Prosecco kent twee varianten: Frizzante (licht en toegankelijk) en Spumante (complex en deftig). Frizzante heeft een lichte bubbel en wordt verkregen doordat deze is vergist in een grote stalen tank. Hierna wordt de wijn luchtdicht in de fles gepompt. Bij Spumante Prosecco’s is de bubbel ontstaan door een tweede gisting in de fles en zijn er meer complexe smaken te ontdekken. De meeste Prosecco’s zijn dorstlessend, lekker fruitig (groene appels, perzik en peer)en hebben een laag alcoholgehalte. Geschikt voor bij de lichte lunch of om lekker op te gaan de ganse avond.

Champagne (sterrenstatus of vedettegedrag?)

Marilyn Monroe

Bubbels met sterrenstatus. Diepgang en finesse. Elegant en geraffineerd. In Frankrijks meest noordelijke wijngebied zorgen drie verschillende druivenrassen voor dit bijzondere godennat. Pinot noir en pinot meunier leveren de blauwe druiven en crowdpleaser chardonnay neemt het witte gedeelte voor zijn rekening. Aan de stille wijn van deze druiven worden suikers en gisten toegevoegd, waardoor de wijn voor een tweede maal gaat gisten. Ditmaal op fles. [tagline]Bij vergisten worden suikers omgezet in alcohol en koolzuur, maar doordat de wijn opgesloten zit in een stevige fles kan die koolzuur nergens heen.[/tagline] Het resultaat is een mousserende wijn. Nu zijn alle champagnes bubbelwijnen, maar niet alle bubbelwijnen zijn champagnes. Sterker nog: de belletjeswijn mag alleen maar zo heten als deze uit dit gebied vandaan komt. En daar wordt streng op toegezien. Want overal ter wereld wordt ie geïmiteerd, maar het unieke klimaat en de typische kalkgrond maakt dat vrijwel onmogelijk. Champagne is speciaal en daarom synoniem voor feest en luxe. De frisse en zachte mousse,het verleidelijke fruit en de romige aroma’s van onder andere noten en toast: there’s a lot going on… En als de fles leeg is kan er prima een gillende keukenmeid in. Daar aan denkend: Marylin Monroe nam ooit een superdeluxe champagnebad: 350 flessen champagne werden er opengetrokken om de kuip te vullen. Over sterrenstatus gesproken…

Cava (Spaanse kelderschat)

Spanjes antwoord op champagne. Letterlijk betekent Cava: holte of sleuf en verwijst naar de gewelfkelders waar de flessen bubbelwijn liggen te rijpen. Ongeveer vijfentachtig procent van het totale aanbod komt uit de Penédes, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona. De druiven die hier voor het grootste gedeelte de dienst uit maken zijn lokale helden macabeo, xa-rello en parellada (onthoud en impress your friends) en de productiemethode is dezelfde als die in de Champagnestreek. In tegenstelling tot de Franse concullega’s zijn deze druiven alle drie wit van kleur. Vrolijke belletjes en smaken van citrus, bloemen en toast: Cava is hartstikke populair. En terecht, want voor een goede Cava hoef je vaak niet je spaarvarken kapot te hameren. Ideaal dus om vaker open te trekken (ook op een doordeweekse dinsdag) of voor al die oud en nieuwdrinkers waarbij het na enen toch niet meer uitmaakt wat er precies gedronken wordt. Zolang het maar bubbelt. Si!

Crémant (half the price, twice the fun)

van chardonnay tot clairette en van pinot noir tot petit verdot

Niet alleen in de Champagnestreek maken ze bubbels, ook in de Bourgogne, de Loire-vallei, de Elzas, Bordeaux en nog wat andere kleinere Franse wijngebieden (7 in totaal) maken ze heerlijke belletjeswijnen. Crémant worden ze daar genoemd, de naam van het gebied erachter. De manier van maken gebeurt weer op dezelfde wijze als bij de eerdergenoemde bubbelwijnen beginnend met een ‘c’, alhoewel de koolzuurdruk in de fles iets lager is. En elk wijngebied gebruikt zijn eigen typische druivenrassen, van chardonnay tot clairette en van pinot noir tot petit verdot. Zelfs Luxemburg heeft zijn eigen Crémant, maar de meeste kom je in Frankrijk tegen.  De beste varianten hebben een heel hoog champagne-look-a-like-gehalte, alleen hangt er een kleiner prijskaartje aan. Ideaal en absoluut de moeite waard om je neus eens wat vaker in te steken.

Cheers en laat knallen die kurken!

Lees ook: In een glas champagne zitten ongeveer 1 miljoen bubbels

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]