[intro]Een Super Tuscan? Dat is krachtig, onalledaags rood uit Toscane. Halverwege de jaren zeventig werd deze heldennaam toegekend aan rode wijnen uit het Chiantigebied. Geproduceerd zonder inachtneming van de regels van de plaatselijke DOC. Want lekkere wijn behoeft geen bureaucratie.[/intro]

Toscane

Een fiasco

Het zaadje voor Super Tuscans werd geplant in en rondom de Chianti-streek. Een groep rebellerende wijnmakers was helemaal klaar met de slechte kwaliteit van de wijnen en het roer moest om. Daarom gingen ze aan de slag met andere druivenrassen en nieuwe vinificatietechnieken. Het bleek een schot in de roos.

Eerst even iets terug. Tien jaar eerder werd de DOC Chianti opgericht en mocht een fles Chianti voor 80% uit Sangiovese bestaan. Het overige deel werd aangevuld met witte druivenrassen uit de streek. Nu was er met die Sangiovese niks aan de hand (want lekker), maar die overig twintig procent maakte van een hoop wijnen regelrechte hoofdpijndossiers. Dus besloten wijze wijnmakers om ook Franse variëteiten te gebruiken.

The French connection

Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Cabernet Franc werden aangeplant en bleken waanzinnig het Toscaanse terroir te vertalen. Daarnaast werden Slavische houten vaten van weleer vervangen door barriques van nieuw Frans eiken. Gevolg? Het Toscaanse allegaartje van dunnig rood sap bleek uit het vat te springen als een volfruitige, complexe spierbundel. The Super Tuscan was born.

Echter bleek men bij de ‘afdeling DOC Chianti‘ allesbehalve amused. Allochtone druivenrassen, nieuwe houten tonnen, en zelfs gemaakt zonder toevoeging van witte wijn. Niet. Te. Doen. Kryptonite voor de status van de DOC. Zodoende werden de Super Tuscans gedeclasseerd naar de krochten van de Italiaanse herkomstbepalingen: de Vino da Tavola.

Laag in rang, hoog op smaak

Het mocht niet baten. De rebellerende wijnmakers gingen gewoon door en bleven fenomenale rode wijnen maken. Laag geklasseerde, smaaktechnische hoogstandjes. Vaak voorzien van een groot prijskaartje, maar zonder een enorme ‘S’ op de fles. En net als bij Clark Kent kun je ook bij een Super Tuscan van de buitenkant niet zien of je met een held te maken hebt.

Inmiddels zijn de meeste Super Tuscans ondergebracht in speciale appellaties, waarvan de ‘IGT Toscana’ de grootste is. Binnen deze Indicazione Geografica Tipica mag er volop geëxperimenteerd worden met zowel inheemse als allochtone druivenrassen en zijn er waanzinnig veel lekkere wijnen te ontdekken. Vaak in die typische, volle stijl met veel rood fruit en diepgang.

Zelf een Super Tuscan proeven? Doe het.

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]