De Nederlandse zomer is dit jaar wat wisselvallig, maar wanneer de zon aan de horizon verschijnt gaat in veel tuinen, parken en op veel balkons de kolen aan! Welke wijnen moet jij in huis in huis hebben wanneer de zon zich laat zien? Het leuke van barbecueën is dat je culinair helemaal los kan gaan en er duizenden gerechten gerechten zijn. Daarom moet je deze 5 onmisbare barbecuewijnen checken, waarmee elke barbecuesessie een geslaagd feest wordt.

1. Verse vis of schelp- en schaaldieren van de BBQ? Picpoul de Pinet!

Verse oesters gratineren op de grill, octopus met knoflook en peterselie, vis in papillot, gerookte forel of op de huid gegrilde zalm? Anno twintigtwintig kom je niet meer weg met een saaie knakworst of speklap van de BBQ. Om alle vissen, schelp- en schaaldieren opnieuw te leren zwemmen, zijn er genoeg begeleidende wijnen te vinden. Vaak afkomstig uit hetzelfde gebied (what grows together, goes together). Subtiele witte wijnen, met frisse zuren en hier en daar een beetje zilt. Al eens kennis gemaakt met Picpoul de Pinet? Of nog beter: zeg ken jij de Mosselman? Die komt uit de Languedoc en is gaat geweldig bij jouw visgerecht, mossel of octopus van de barbecue!

picpoul-de-pinet-_2011_Eigenwijze druif: Picpoul. Als je deze druif niet kent heb je nu een legitieme reden om eens af te reizen naar Zuid-Frankrijk, want het gebied waar deze druifjes groeien is echt adembenemend. En als je je hele leven in de zon hebt uitgekeken over de Middellandse Zee, vind je het vast niet erg als je uiteindelijk ook op tafel eindigt in het gezelschap van een dozijntje oesters en wat mosselen, toch?

2. Kip? Met stevig wit zit je altijd goed!

Ben jij van plan om een sappige kip te maken? Bijvoorbeeld een zogenaamde ‘canned chicken’ met een blik bier in zijn achterste en de thermometer in de aanslag om de juist kerntemperatuur op te meten? Dan móét je een keer een échte Chardonnay opentrekken. Niet zo’n fris exemplaar als een Chablis – maar juist rijk, rijp, vol en houtgerijpt. Wanneer je de kip lekker sappig houdt, en niet helemaal uitdroogt – zal bijvoorbeeld de volle, romige Icare Chardonnay uit de Côtes de Thongue perfect matchen. Maak een zelfgemaakte knoflooksaus met yoghurt en citroensap en jouw avond is compleet!

3. Het rode alternatief

Drinkt jouw gezelschap liever rood? Geen paniek. Je kunt prima rood bij vis of gevogelte drinken. Ga voor een échte ‘cool-climate-druif‘ met een dunne schil en weinig tannine. Pinot Noir leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor dit klusje, en beloont je smaakpapillen met fris zomerfruit (zoals kersen, frambozen en aardbeien) en flink wat kruidigheid. Koel hem even een halfuurtje in de koelkast of een kwartiertje in een emmer met ijs, dan zal hij nog vriendelijker en frisser overkomen! Benieuwd welke rode wijnen je nog meer kan koelen? Check het hier!

4. Rood vlees? Pittig en stevig rood!

Kom je mancave (of womancave) uit, en haal bij de slager een flinke Côte de Boeuf. Stook je kolen flink op en schroei het vlees dicht! Hou ‘m rood en laat het vlees even rusten om vervolgens het vlees te trancheren en al jouw instagramvrienden mee te laten genieten van jouw ‘pièce de résistance’! Hou je ‘m puur met een snufje peper en zout? Ga dan voor de stevige Anexe Montsant– met flink wat pittige tannines, die als het ware door het rode vlees ‘snijden’. De aroma’s van rozemarijn, lavendel en tijm stuiven je tegemoet bij het openen van de fles. Maak je nu een vette bearnaisesaus er bij? Ga dan voor flink houtgerijpt rood, zoals een Rioja Crianza! Om je vingers bij af te likken.

anexe-montsant_18,5/10 punten – Frank Smulders (Master of Wine) – De Wijngids 2019
“Een wijn met een verleidelijk parfum van rijp blauw en rood fruit en een kruidige specerijentoets. Ook in de mond impressies van tijm en rozemarijn naast braam en bosbes, fijne tannine, voldoende zuren en wederom een peperig staartje.

 

5. Slow roast? Zwoel en geconcentreerd zomerrood!

Dure dingen die Green Eggs, Kamado Joe’s of Bastards. Maar heb jij er één staan? Dan ben je vast bekend met een slow roast. Hou de temperatuur laag, check urenlang elke 10 minuten de temperatuur en eindig met ribs die van het bot glijden, pulled pork met honing en barbecuesaus, buikspek, lamsschouder, runderwang of brisket. Zo! Loopt het water je al in de mond? Haal dan snel een ‘zondoorstoofde’ wijn uit het zuiden van Europa in huis. De Serena Monastrell uit het Spaanse Jumilla bijvoorbeeld. In dit warme Spaanse klimaat krijgen de Monastrelldruiven hun dagelijkse hoeveelheid zonuren zeker, waardoor de druiven flink rijp worden. Dit proef je dan ook in de wijn vol pruimen-, kersenaroma’s en zachte, rijpe tannine die geweldig matchen bij super mals, langzaam gegaard vlees.

Owja, vergeet de Rosé niet!

Wat is een zomer zonder rosé? Als een wijnboer zonder druiven – geen optie dus! Haal een zomerse rosé van wijnmaker Franck-Lin Dale in huis. Daar houdt iedereen van. Licht, verfrissend en dorstlessend. Daar maak je vrienden mee. Ideaal als aperitief of als tussenwijn om je smaakpapillen even mee te ‘resetten’.

g-de-g-gournier-gris-rose__1Eigenwijze wijnmaker: iedere dag sjeest Maurice Barnouin, de wijnmaker van G de G, op zijn Vespa door zijn wijngaarden. De scooter is exact even oud als de wijnranken en het bewijs dat sommige klassiekers echt tijdloos zijn. Net zoals deze zachte, elegante Gris rosé eigenlijk; dus de combinatie was makkelijk gemaakt. Alleen Maurice heeft z’n scooter voor het etiket wel wat gepimpt.

Je vindt al deze wijnen in onze speciaal geselecteerde BBQ-proefdoos. Dan ben je in één keer klaar en wordt deze BBQ-zomer er één om nooit te vergeten. Eet, en drinksmakelijK!