Wienerschnitzel met kruidenkorstje, venkelsalade en Toni’s Hengstberg Grüner Veltliner 

Nu we even niet op wintersport of wijnreis kunnen komende tijd, kun je de twee goede kanten hiervan toch thuis combineren! Want wie weleens in Oostenrijk is wezen skiën heeft vast en zeker goede herinneringen aan goudbruine Wienerschnitzels. Die maak je heel eenvoudig zelf; en met mooi vlees van een groene slager en door wat kruiden aan het paneerlaagje toe te voegen wordt deze klassieker zelfs een culinair genot! Een sappige Grüner Veltliner zorgt voor wat balans in de smaak. De frisse venkelsalade met grapefruit en dragondressing vult daarbij de anijstonen uit deze wijn perfect aan. Scan de QR-code op de fles, en wijnmaker Toni geeft je bovendien de beleving van een tripje naar zijn zonnige wijngaarden! 

Recept van Meta van den Boomen, wijnadviseur Utrecht

Grapedistrict_wijnspijs_Soellner_hengstberg

Benodigdheden voor 2 personen: 

2 kalfsoesters van ca 200 gram per stuk
1 venkelknol
1 kropje Romainesla
1 grapefruit
1 eetlepel honing
Scheutje witte wijnazijn
1 eetlepel fijngehakte verse dragon
Scheutje extra vergine olijfolie
1 eetlepel Taggiasche olijven
50 gram feta
50 gram panko
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel tijmblaadjes
1 ei
25 gram bloem
300 ml plantaardige olie
1 citroen
1 fles Weingut Soellner Hengstberg Grüner Veltliner

Bereiding: 

Leg de kalfsoesters tussen twee velletjes plasticfolie en sla ze met de onderkant van een (koeken)pan plat tot ongeveer 1,5 centimeter dikte. Heerlijk om even je opgekropte agressie op los te laten, maar je kunt dit klusje ook aan je slager overlaten. Bestrooi de schnitzels met zout en leg ze even opzij op het aanrecht; ze bakken het best op kamertemperatuur.  

Schaaf voor de salade de venkel in dunne plakjes op een mandoline, of probeer zo dun mogelijk te snijden. Scheur de slablaadjes in stukjes. Snijd de schil met al het wit van de grapefruit en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Klop voor de dressing de honing los met een scheutje witte wijnazijn en de dragon en voeg hier al kloppend de olijfolie bij tot je een mooie vinaigrette hebt. Meng voor de salade de venkel, sla, grapefruit en olijven met de dressing en verkruimel de feta erover.  

Meng de panko met het paprikapoeder, de tijm en een snufje zout en peper op een groot bord. Kluts in een ander diep bord het ei los. Doe de bloem op een derde bord. Verhit de plantaardige olie in een ruime koekenpan. Je kunt checken of de olie op temperatuur is door er een korrel panko in te laten vallen: begint deze te sissen, dan zit je goed! 

Paneer de schnitzels door ze alvorens eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de panko te halen. Bak ze in de pan in 2 à 3 minuten per kant goudbruin. Serveer ze met een schijfje citroen, de salade en eventueel gebakken aardappels of frietjes.  

Benieuwd welke wijnboeren je nog meer kan supporten? Haal dan een fles wijn van onze kleine wijnboeren, scan de QR-code op de fles en ontdek hun verhaal!