Wij spijkeren je graag bij over alle wijntermen en begrippen die de wijnwereld rijk is! In deze blog leer je meer over de termen; balans, rond & de benen van een wijn!

Body

Met body wordt niet de dikte van de fles bedoeld, maar het ‘mondgevoel’ dat een wijn geeft. Zo geeft water een heel anders en veel lichter mondgevoel dan bijvoorbeeld een slokje melk. Zo is het ook met wijn. Body is een combinatie van het effect van alcohol, tannine, suikers en smaakstoffen verkregen uit de schillen van de druif. Lichtvoetige wijnen zoals bijvoorbeeld Pinot Blanc hebben vaak een lichte body en een vette Chardonnay een volle. Bekijk de Icare Chardonnay hieronder!

Bekijk de Icare Chardonnay

Rond

Rond is een veel gebruikte term om het mondgevoel van een wijn te beschrijven. Ronde wijnen zijn mondvullend, soepel en zeker niet scherp. Dus geen straffe tannines, of heftige zuren. Alle smaakcomponenten zijn mooi geïntegreerd en geven toegankelijke, vriendelijke en ready-to-drink wijnen voor elk moment.

Bekijk onze ronde rode wijnen

De benen van een wijn

De benen van een wijn worden ook wel ‘tranen’ genoemd. Het zijn die olieachtige druppels die omlaag lopen in je glas nadat je de wijn even hebt gewalst om alle aroma’s los te krijgen. Het zegt iets over het alcohol- en suikergehalte en dus niks over de kwaliteit van de wijn. Dikke tranen of benen die traag langs het glas omlaag glijden, wijzen op een zwaardere, meer rijpe wijn. Qua alcohol- en suikergehalte, maar ook qua smaakbeleving en mondgevoel. Dunne of lichte tranen indiceren vaak op een lichtere wijn, met minder alcohol en een minder intens mondgevoel. Onze Ripasso Valpolicella is bijvoorbeeld een wijn met dikke tranen.

Bekijk de Ripasso