[intro]Wat kun je nou eigenlijk het beste drinken bij een heerlijk geurend stuk kaas? Een spannend glas wijn of een stoere ‘crafted beer’? En geldt dit voor alle kazen? Of gaat bij de ene kaas bier beter en bij de andere wijn? Dit en een hoop andere smakelijke vragen stonden centraal bij de allereerste editie van Cheesewar.[/intro]

door Rob Schoof

Cheesewar

Afgelopen week gingen de wijnen van Grapedistrict de strijd aan met de bieren van Bier & Co.  Want welk drankje zorgt voor de beste combinatie met de kazen van Dupont Cheese uit Nieuw-Vennep?  Met de skyline van Amsterdam als decor, werden in de rooftopbar van Spaces, tientallen horecaondernemers uitgenodigd om te jureren bij deze eerste heuse Cheesewar.

Benjamin presenteerde namens Dupont kaas vier verschillende kazen. Dit begon vrij subtiel en elegant met een frisse geitenkaas en eindigde met een explosieve blauwe kaas. Het was aan de heren en dames van Grapedistrict en Bier & Co om hier de perfecte combinatie bij te serveren. Na een korte uitleg van Benjamin, mochten Grapedistrict en Bier & Co hun favoriete combinatie pitchen naast de heerlijke selectie kazen.

Na alle uitleg was het eindelijk tijd om te proeven. Vervolgens gaf elke deelnemer aan wat in haar of zijn ogen de beste keuze zou zijn bij een bepaalde kaas. Werd de slag gewonnen door het gouden hop-brouwsel of ging het kleurrijke druivennat er vandoor met de beker? De stemming werd na elke ronde geteld en vervolgens bekend gemaakt onder de bezielende leiding van host Rick.

Cheesewar

Grapedistrict begon voortvarend en sleepte de eerste twee rondes glorieus in de wacht. Toch liet Bier & Co zich niet de kaas van het brood eten en kwam meesterlijk terug door de laatste twee battles te winnen. Gelijkspel! Twee punten voor bier en twee voor wijn. Een terechte remise! Hieruit kon voorzichtig geconcludeerd worden dat er eigenlijk niet één perfecte combinatie bij kaas bestaat (bier of wijn) maar dat het erg afhangt van de eigenschappen van de kaas en het daarbij uitgekozen glas wijn of bier. Dit was de uitslag en daar moesten de enthousiaste proevers het maar mee doen.

Cheesewar

Uiteraard werd er nog even heftig door gediscussieerd over de uitslag en de lekkerste combinaties.  Cheesewar zorgde -tussen het proeven door- voor genoeg gespreksstof bij de proevers en vooral voor een geslaagde en gezellige eerste editie.

Lees ook: Wat drink je bij een kaasplank

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]