[intro]Als stukjestikker word ik regelmatig uitgenodigd om samen met mijn collega’s te proeven. Bij horecazaken bijvoorbeeld. Een restaurant krijgt een nieuwe wijnkaart en samen met het horecateam worden tal van gerechten geproefd in combinatie met tig wijnen. Geen hele vervelende klus kan ik je vertellen. Afgelopen week mocht ik mee naar Señor Mostachio, een nieuw concept in hartje Amsterdam. En, si señor, ook hier werd er naarstig geproefd.[/intro]

taco's and wine

Want voor the grand opening van 14 oktober aanstaande wordt er een nieuwe wijnfilosofie uitgestippeld. En aan ons de taak om -samen met een kritisch groepje vrienden en familie- erachter te komen welke wijnen het best matchen met de kleurrijke cantina mexicana. Want niet alles gaat samen met die grote variatie aan Mexicaanse smaken, dus welke wijn is een mexican en welke een mexican’t?

Eigenaren Rogier en Barend leggen enthousiast uit dat de vele smaken die de Mexicaanse keuken rijk is, ten grondslag ligt aan dit Zuid-Amerikaanse avontuur in hartje Amsterdam.

comfort food bij uitstek

Rogier: “Het is vooral de variatie aan smaakstijlen die ons zo enorm aansprak: Mexican food is comfort food bij uitstek. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse keuken waar je soms uren een saus staat te bereiden, kunnen wij met verse producten, op een efficiënte manier de meest uiteenlopende gerechten maken. Die je ook nog eens gezellig aan tafel kunt delen”.

En daar is geen woord van gelogen. Want er is meer dan genoeg variatie, waardoor het spannend tafelen is.  Vooraf was ik nogal bang dat veel gerechten te heftig of te vet zouden zijn. Of allemaal op elkaar zouden lijken. Maar dat is zeker niet het geval. Over de zwaarte van de gerechten is goed nagedacht, waardoor je veel van de kaart kunt proeven, zonder dat je na één taco al genoeg hebt.

taco's and wine

Zo beginnen we met een heerlijk bord nachos. Een echte klassieker, maar hier op tafel gezet als veel meer dan een makkelijk kroeggerecht. Simpel en smaakvol belegd met pulled chicken, cheddarsaus, jalapeños en een frisse pico de gallo. De huisgemaakte tortilla chips zijn krokant, maar niet, zoals je wel vaker ziet, té krokant (waardoor de hele santenkraam van toppings bij één hapje direct je schoot in lazert). Tevens begeleiden ze de overige smaken perfect. Samen met een stuivend glas nieuwe-wereld-sauvignon-blanc een mooi begin van de avond.

Daarna twee taco’s. Rijk gevuld met pulled pork en dito chicken. Afgetopt met cheddar, zure room en guacamole. Erg lekker. Op de planning stond vol wit, maar het is een kruidige rode (van 100% Cabernet Sauvignon) die naar huis gaat met de ‘taco-wijn-2016-medaille’ om de schouders. En laat er nu ook nog een snor op staan…

wijn en taco's

Grote verrassing van de avond  is de taco salad. Omsloten door een krokante taco bowl en in zijn geheel eetbaar. Gevuld met onder andere black turtle beans, rijst, cactus (!) en pico de gallo. Overgoten met een ranchdressing van knoflook, tijm, peterselie, ui, peper en karnemelk. Ideaal om te delen, nog beter om helemaal alleen op te eten…

Een fruitige verdejo afkomstig uit de streek waar Don Quichot het opnam tegen windmolens, sluit perfect aan bij de exotische salade en komt met stip op één. Met zwoel rood Portugees op een goede tweede plek. Allemaal typische mexicans. Expressieve jongens die naadloos aansluiten bij de rijke smaken en kleuren.

wine and taco's

Bekende snordragers en andere beroemdheden met behaarde bovenlippen hebben hun vaste plek al gevonden bij Señor Mostachio. En kijken je geruststellend aan vanaf de muur. Het is hier dan ook goed toeven. Smaakvolle gerechtjes van zorgvuldig gekozen producten, geserveerd in een kleurrijke, knusse setting.

voetjes op de stoel, taco in de hand

Zo geloven ze bij Señor Mostachio dan ook in een wel afgewogen mix van Mexicaans temperament en Hollandse gemoedelijkheid. Barend:  “Niet alleen willen we die ene zaak zijn waar je samen met je vrienden culinair het weekend inluidt. Ook voor de afsluiting op de zondag kun je bij ons terecht. Want wat is er nou relaxter dan op zondagavond gezellig voetbal kijken? Languit met de voetjes op een stoel en taco’s in de hand? Bij Mostachio kan dat gewoon…”

Señor Mostachio heeft zijn deuren al geopend, maar viert op 14 oktober de officiële opening.
En ook zonder snor, ben je van harte welkom.

.