[intro]Wellicht denk je bij Jura eerder aan een pruttelend koffiezetapparaat dan aan een wijngebied in Frankrijk. De Jura mist binnen wijnminnend Nederland dan ook behoorlijk wat naamsbekendheid. En dat is jammer. Want ze doet namelijk al een tijdje mee; het is zelfs één van de oudste wijngebieden in Frankrijk. Tijd om in te zoomen op de Jura![/intro]

Arbois

Even voorstellen

De Jura (Latijn voor ‘bos’) is een gebergte aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het wijngebied heeft zich genesteld op de uitlopers van dat beboste gebergte met van noord naar zuid, uitgestrekte wijngaarden.  Arbois, Château- Chalon, L’Etoile en Côtes du Jura. Het zijn de namen van 4 productiegebieden met wijngaarden die vanwege het klimaat vrij hoog zijn aangeplant, waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen.

de Jura heeft qua klimaat en bodemsamenstelling redelijk wat weg van buurvrouw Bourgogne

Onalledaags

De Jura wordt vaak in één adem genoemd met de Savoie, een meer zuidelijk gelegen wijngebied. Net als in de Savoie, kent de Jura ook een hoop onalledaagse druivenrassen. Zo vind je hier bijvoorbeeld de compacte witte druif Savagnin en de voluptueuze blauwe Poulsard. Verder kom je de veel bekendere Chardonnay en Pinot Noir tegen; iets minder verrassend omdat de Jura redelijk wat weg heeft qua klimaat en bodemsamenstelling als haar buurvrouw Bourgogne.

Groot geworden door klein te blijven

Voordat de druifluis eind 1800 zijn vernietigende werk deed, telde de Jura 20.000 hectare aan wijngaarden. Tegenwoordig is dit nog slechts 2000 hectare. Door de relatief kleinschalige productie in de Jura (100.000 hectoliter per jaar versus 1,4 miljoen hectoliter in de Bourgogne) zijn de wijnen uit de Jura exclusief en soms moeilijk te vinden. Die exclusiviteit zit hem niet alleen in de hoeveelheid, maar ook in de soorten wijn die je in de Jura vindt.

Vin Jaune

Gele wijn

In de Jura wordt met name witte wijn gemaakt, maar naast ‘stille’ wijnen vind je er ook wat afwijkende wijnen. Zo staat de Jura bekend om haar Vin Jaune (gele wijn). Dit Franse antwoord op sherry mag alleen van de Savagnin druif gemaakt worden. Het druivensap ligt tot wel 6 jaar onder een fijne gistsluier te rijpen, waardoor er een hele droge, nootachtige en goudgele wijn ontstaat. De wijn wordt vervolgens gebotteld in de kenmerkende breedgeschouderde fles die de naam Clavelin draagt.

Op een bedje van stro

De andere specialiteit uit de Jura is de Vin de Paille (strowijn). Vin de Paille dankt zijn naam aan de productiewijze. De druiven worden zo laat mogelijk geplukt en worden daarna te ruste gelegd op matten van stro. Beetje bij beetje drogen ze in en dan na 3 maanden, meestal in februari, wordt het resterende sap uit de verschrompelde druiven geknepen en rijpen ze nog even door op grote fusten. Het zijn liquoreuze wijnen die heerlijk gaan met een lokaal kaasje. Door het lage oogstrendement wordt deze wijn steeds zeldzamer. Zowel Vin Jaune als Vin de Paille zijn enorm goed te bewaren.

[tagline]Zoals gezegd lijkt de Jura qua bodemsamenstelling en klimaat enorm op de Bourgogne. Zo bestaat de grond in Arbois voornamelijk uit kalk en mergel, waardoor de Chardonnaydruif zich hier opperbest thuis voelt. Alle omstandigheden zorgen voor een unieke stijl Chardonnay, vergelijkbaar met Bourgogne -maar dan met iets meer mineraliteit.[/tagline]

Atypisch?

Jura atypisch? Dat zeker! Er bestaat geen twijfel over dat er spannende wijnen worden geproduceerd. Dat je even je best moet doen om ze hier in Nederland te vinden, maakt het alleen maar leuker. Toch?

Zelf een bijzondere Jurawijn proberen? Gewoon doen.

Privacy Preference Center