Je zou zeggen dat het een gevalletje is van zelfde beestje, andere naam, maar het gaat hier toch echt om twee verschillende druivensoorten.

Wel schuilt er in elke naam het woord ‘verde’ dat groen betekent en beide druiven kom je nagenoeg alleen tegen in hun geboorteland. Voor de populaire verdejo is dat de Rueda, een spannend wijngebied iets boven Madrid, dat bekend staat om haar stuivende fruitige wijnen en zeer goede prijs/kwaliteit verhoudingen. Groene appels, citrusfruit en vers gemaaid gras (voor alle lezers met tuin) zijn andere specifieke kenmerken.

Veel verschillen, maar ook veel overeenkomsten.

Verdicchio kom je tegen in de Marken, in het midden van de laars aan de Adriatische kust. Ook een frisse jongen die naast veel citrusfruit ook tonen van honing en een nootachtig bittertje kan bevatten. Moderne kwaliteitsbewuste wijnmakers stoppen de wijn nu in een ‘normale’ wijnfles (Bordeaux fles genaamd) in plaats van de authentieke amforavormige flessen. Dit omdat die laatste een nogal slechte reputatie bezit (als in: niet zo lekker). Veel verschillen, maar ook veel overeenkomsten. Beide druiven doen het prima met een mooi stukje vis, of in de zon op het terras. Zeker het proberen waard.

In Portugal vind je trouwens ook nog de verdelho druif, maar dat is wéér een andere druif. Lekker makkelijk allemaal.

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]

Privacy Preference Center