Veel van onze wijnboeren zijn continu op zoek naar verantwoorde alternatieven om hun wijnen te maken. Zodat ook hun kinderen én toekomstige kleinkinderen het familiebedrijf kunnen voortzetten. Deze aanpak zorgt niet alleen voor een unieke smaak en wijnbeleving, maar heeft voor jou ook als voordeel dat het beter is voor je gezondheid én het milieu! Je vindt tegenwoordig veel verschillende keurmerken op het etiket, die aangeven hoe verantwoord jouw favoriete wijn eigenlijk is. Door al deze duurzame-, biologische-, biodynamische- en natuurwijnkeurmerken zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij zochten het voor je uit.

De 4 belangrijke wijnkeurmerken, begrijpelijk uitgelegd

Keurmerk_duurzaam_haute_valeurKeurmerk 1: ‘Duurzame wijn’

De natuur mag in de wijngaard zo veel mogelijk haar gang gaan. De wijnboer kiest voor reactieve bestrijdingsmiddelen die het minst schadelijk zijn voor de omgeving en de wijngaard.

Deze stroming, die sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is ontstaan, wordt ook wel eens ‘La lutte raisonée’ genoemd (uit het Frans: ‘het gemotiveerde gevecht’). Er bestaat geen wereldwijd keurmerk, maar veel van deze duurzame wijnboeren hebben hun krachten gebundeld en voeren een Terra Vitis of een Haute Valeur Environnementale keurmerk op hun wijnen. Ze hebben afgesproken dat de natuur zo veel mogelijk haar gang mag gaan in de wijngaarden en ze mogen alleen bestrijdingsmiddelen gebruiken als laatste redmiddel om hun oogst te redden. Ze werken dus reactief in plaats van preventief. Dat zorgt voor een goede balans tussen landbouw, milieu en omgeving.

Château de Vauclaire Aix-en-Provence Rosé

Wanneer moeder en dochter hun krachten bundelen, weet je dat het goed zit. Adeline en Charlotte Sallier werken al sinds 2013 samen aan deze verantwoorde rosé in de mythische Coteaux d’Aix-en-Provence. Ze werken geheel volgens de Franse Haut Valeur Environnementale-certificering. Ze gebruiken zoveel mogelijk organische alternatieven om hun druiven te beschermen. Hulp komt van de zeewind. Die blaast de hitte uit de wijngaarden en de druivenranken droog wanneer het heeft geregend. Zo ontwikkelen de druiven naast fruit ook spannende zuren wanneer ze worden geoogst én blijven de druiven vrij van ziektes en schimmels. Het ideale ‘terroir’ voor de meest spannende rosé’s ter wereld.

 

Keurmerk_biologisch

Keurmerk 2: ‘Biologische wijn’

In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook wordt er minder sulfiet gebruikt.

In de biologische wijnbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze. Wijnboeren die drie jaren lang voor het Europese biologische keurmerk hebben gestreden gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. De beginnende bioboer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om het certificaat te halen. Wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds elk jaar streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer. Een echte investering dus, die na jaren zijn vruchten zal afwerpen.

Freak of Nature Blanco no Filtrado

‘Freak of nature: an unusual, unexpected natural phenomenon.’ Of in dit geval; een ongewone natuurlijke wijn. Ongefilterd én biologisch welteverstaan. Wijnmaker Jorge kiest er voor om deze wijn niet te filteren, waardoor de pure expressie van het fruit van de Verdejo, Sauvignon Blanc en Airén naar voren komt. Zoals je ziet is hij troebel, dus wel even schudden voor gebruik.

Benieuwd naar nóg meer biologische wijnen, je vindt ze hier!

 

Keurmerk_demeter_biodynamisch

Keurmerk 3: Biodynamische wijn

Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat alle energie die je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. Gemaakt onder de juiste stand van de zon en de maan en de biodiversiteit in de wijngaarden staat centraal.

Biodynamische wijnboeren gaan nog een stapje verder. Zij zijn van mening dat alles wat je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. Zij hangen sterk de natuurfilosofie van Rudolf Steiner aan (antroposofie). Zo wordt natuurlijke mest gemaakt uit gefermenteerde koeienpoep, kruiden en mineralen en in een koehoorn in de grond gestopt. Deze zogenoemde preparaten voeden de grond en trekken belangrijke insecten aan. En ja, ook de stand van het sterrenstelsel kan van invloed zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Veel wijnboeren interpreteren ze deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze.

Catherine Le Goeuil Côtes du Rhone

Catherine is een pionier aan de kronkelende Rhônerivier. De geboren Congolese wijnmaakster kocht een stukje land om stoutste droom uit te laten komen; een eigen wijnhuis op de geboortegrond van haar ouders. Bij haar eerste oogst werd ze ernstig ziek door de chemische bestrijdingsmiddelen die ze gebruikte. Dat was voor haar de druppel die de emmer deed overlopen. Ze besloot over te gaan op de biodynamische wijnbouw en kiest tegenwoordig voor organische alternatieven. 25 jaar later voelt ze zich lekkerder dan ooit! En die energie en kracht zie je terug in haar wijn.

 

Keurmerk_natuurwijn

Keurmerk 4: Natuurwijnen

Biologisch, dan wel biodynamisch gemaakt. De bedoeling bij het maken van natuurwijn is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen in het proces van het wijn maken. Handgeplukt, ongefilterd, spontaan vergist en vaak zonder de toevoeging van sulfiet.

Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen en laten de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je een puurder dan puurdere wijn waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon.

Château La Baronne Les Lanes

Bij de ongefilterde natuurwijn van wijnpuristen Jean en Anne Lignères staan de traditionele druivenrassen van de Languedoc altijd in de schijnwerpers. Zo zijn ze het meest trots op hun stokoude druivenranken van Carignan en Grenache. De opbrengst van deze oude wijnranken is laag en samen met de lange schilweking zorgt dit voor een gigantische concentratie. De wijn gaat met minimale toevoeging van sulfiet en ongefilterd de fles in. Het resultaat is een kruidige wijn met zachte tannine en bitters waar het frisse fruit de boventoon voert.

Benieuwd naar nog meer natuurwijnen? Je vindt ze hier!