Vrijdagochtend 11 september, 7.30u, Amsterdam Amstel.
Onder een bleek zonnetje krijgen Marije, Ilse, Niek en Maarten, 4-koppig team Wijn Roadtrip, uitgebreide campertraining van de Volkswagen Campercentrum crew.
How to handle your VW California.
Gezien de gelukkige combi van tijdstip en gebrek aan cafeïne blijft toch zéker 40% van de info hangen…

All aboard dus, maar gauw achter ‘t stuur en gas op die lolly. 

Dag #1: rolling, meet the winemaker, bbq in de wijngaard & sterrenstof

Bestemming? Stukkie gras op een heuvel in Verdigny, tussen de wijnstokken van wijnwalhalla Sancerre. Afstand? 703 km. Alles ingepakt? Check! Of toch niet…      

 

8.00u We’re rollin’! Ons kikkerlandje vliegt gestaag voorbij, Belgisch (gebrek aan) asfalt wordt moeiteloos doorstaan en de Franse heuvels beginnen te rollen. Made it?! Bijna dan… Na nog eens 400 kilometer gestaag doortuffen vallen de heuvels weg en doemen de eerste wijngaarden op. Loire rivier over, bochtje om, en pats: Sancerre! Sancerre 17.00u In de wirwar van D-weggetjes is het even zoeken, maar we laten de epic heuvel van Sancerre village helaas even achter ons en volgen de bordjes Verdigny.  

Koffie, cola & tankstationbroodjes hebben namelijk voor gortdroge kelen gezorgd. We kunnen Wijn Roadtrip domein #1 Thomas et Fils al bijna ruiken. De aanblik van Ginette &  Jean Thomas met een proeftafel knetterfrisse flessen Sancerre zorgt bij iedereen dan ook voor een klein yes momentje! Frisse Sancerre Tradition, rijpe stenige Sancerre Terres Blanches &  hun cherry-flavoured Sancerre Pinot Noir zorgen voor een stel relaxete, blije Roadtrippers. En voor trek. Veel trek.

THomasProeven

BBQ
Feuer!!

19.00u

Gelukkig blijkt na het volgen van wat rooksignalen, een kilometertje verderop helemaal automagisch de Grapedistrict Roadtrip Barbecue zichzelf te hebben aangestoken. En ook nog eens op de meest ideale wijngaardspot onder de rook van Sancerre. Weer een Yes momentje? Zeker. De VW wordt als een razende in de wijngaard geparkeerd en het is AAN!

#vineyardparty

vineyardparty

Campert

 

Dag #2: natte stokken, Pouilly-Fumé, Marije mag snoeien, Chavignol &  downtown Sancerre!

Sancerre2

8.00 u. Ginette Thomas vertelde gisteren  in geuren en kleuren al dat er dus 3 maanden bijna geen druppel water uit de lucht is gekomen.

Die 3 maanden krijgen we, uitgerekend dit weekend, in één zaterdagochtend op ons hoofd. Een handjevol wijnmakers heeft al wat rijpe druiven kunnen binnenhalen, maar voor de rest is het billenknijpen en hopen op beter weer. Same here. 

Opnieuw is het dus een kwestie van opstarten en snel douchen bij de lokale camping in St-Satur sur Loire. Onder de luifel van de trouwe VW California een paar baguettes, croissants & pains-au-chocolat naar binnen schuiven en óp naar Roadtrip Tasting #2: Régis Minet in Pouilly-sur-Loire!

Ondertussen heeft de Grapedistrict Wijn Roadtrip Voiceover ons het een-en-ander over legendarische Pouilly-Fumé wijnen verteld en de verwachtingen zijn hooggespannen.

11.00u. Regen, een natte voet en een zweempje brakheid van de vineyardparty kunnen de pret niet drukken, wanneer een gebruinde Fransoos met wit stekelhaar en polo-kraag omhoog bij aankomst een soepele brede glimlach produceert. Een groot stuk Tomme de Chavignol geitenkaas komt uit het niets op tafel, 4 flessen Pouilly-Fumé worden ontkurkt en Régis steekt van wal. Things are looking up.

Minet
Régis Minet gaat lekker

Régis Minet heeft 15 hectare wijngaarden in de appellatie Pouilly-Fumé, aangeplant met  Sauvignon Blanc druiven. Hij neemt ons mee in zijn hele proces van druif tot fles. Ook Régis vertelt dat hij staat te springen om te oogsten, z’n Sauvignon Blanc is rijp, maar zeiknat. En op de vraag “wat is nou precies het verschil tussen Sancerre en Pouilly-Fumé wijnen, mr.Minet ?”  maakt de gladde glimlach plaats voor een frons: “zet 14 Sancerre wijnen en 1 Pouilly-Fumé op een rij, proef blind en no way dat je de Pouilly eruit haalt”. Ok, duidelijk.

TommePouilly

Als we dachten na het proeven klaar te zijn dan hebben we het mooi mis: Marije moet eerst even een ritje naar de wijngaard maken met Régis om wat trossen Sauvignon Blanc te snoeien, en direct daarna worden we de cave onder zijn geboortehuis in getrokken voor het echte werk. Oude jaargangen komen tevoorschijn en het lunch-uur gaat vrijwel geruisloos voorbij.

13.00u. De rest van de (inmiddels weer regenloze!) zaterdagmiddag wordt gevuld met een lokale lunch en wandeling in downtown Sancerre. Een ritje, korte proef- & chillsessie bij naburig wijn- en geitenkaasgehucht Chavignol (van de crottin de Chavignol) volgen. Al redelijk voldaan en doorgeproefd eindigen we de dag aan de table d’hote van B&B eigenaars Philippe & Gisèle, waar ook de nodige rode en witte flessen Sancerre weer hun opwachting maken. Redelijk gesloopt schuift team Wijn Roadtrip uiteindelijk de bedjes in de Volkswagen weer in, om zondagochtend bij een fris zonnetje de camper huiswaarts te draaien.

Weekend in een notendop? De zondagse quote “ik wou dat we nog langer konden blijven” says it all.

(PS: meemaken hoe het écht was? Hou ons dan in de gaten voor de officiële Roadtrip Aftermovie (!)….)