Wijnspijs | Albóndigas met amandel en el Goru Tinto

Ben jij ooit in het zuiden van Spanje geweest? Van oudsher is dit een gebied waar veel culturen en gebruiken zijn samengesmolten. Wanneer je door steden als Málaga, Sevilla of Granada loopt – zie je overal de invloeden uit het noorden van Afrika, het Midden-Oosten én Spanje. Je ruikt het ook wanneer er een paar keukendeuren open staan. Exotische specerijen en zondoorstoofde aroma’s vullen je neusgaten nét voor etenstijd. Wil je je zelf even in het zuiden van Spanje wanen? Maak dan deze Andalusische albóndigas met amandelsaus in plaats van de klassieke tomatensaus! Open ook onze Goru el Tinto (uit Murcia, net boven Andalusië) en geniet!

9/10 punten – Frank Smulders (Master of Wine) – De Wijngids 2020

“Rode pruimen marmelade, oranjebloesem en pijptabak domineren de geur. In de mond genereus vlezig met kersencoulis, vijgenpasta en een pepertje, zwoele tannine en voldoende fraîcheur in de lange afdronk”

Ingrediënten:

500 gram half om half gehakt (lams/rund)
20 gram panko
4 tenen knoflook
1 grote rode ui
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 bosje peterselie
scheutje melk en losgeklopt ei
olijfolie
2 sneden oud brood
50 gram amandelmeel
50 ml witte wijn
30 ml Pedro Ximénez (anders port)
30 ml goede wijn- of sherry-azijn
300 ml bouillon
1 fles Goru el Tinto

Instructies:

Stop de panko, een scheutje melk, twee tenen knoflook, de gesnipperde rode ui, het paprikapoeder en de helft van de peterselie in een blender en mix tot een beetje gladde saus krijgt. Kleed deze saus door het gehakt, samen het losgeklopte eitje, een flinke portie verse peper uit de molen en een beetje zout. Maak zo’n 20 balletjes van gehakt en zet ze even een uurtje in de koelkast.

Verhit een pan met een dikke bodem en gaar de balletjes in olie op een laag vuurtje. Haal de balletjes – wanneer ze gaar zijn – uit de pan en zet deze even weg. Als het goed is, heb je nu flink wat jus in je pan zitten. Gaar hier de twee tenen fijngehakte knoflook in en voeg de witte wijn, de Pedro Ximénez en de azijn aan toe en laat dit even pruttelen zodat de alcohol verdampt.  Snij ondertussen met oude brood in kleine stukjes (zonder korst) en voeg deze samen met het amandelmeel en de bouillon toe. Wanneer de saus de juiste dikte heeft, kan je de gehaktballetjes nog even 10 minuten mee laten garen. Serveer de balletjes met beetje fijngehakte peterselie en wat brood of gegrilde groenten. Eetsmakelijk!