Wijnspijs | Bietenrisotto met geitenkaas en gekoelde rode natuurwijn

Natuurwijn. Dat is wijn met de volledige goedkeuring van moeder natuur, zonder te veel mensen ingrijpen. Gemaakt met handgeplukte druiven, spontaan vergist met inheemse gisten, ongefilterd, helemaal biodynamisch en zonder de toevoeging van sulfiet. Het resultaat is verbluffend. In deze Château la Baronne Les Lanes proef je fris rood fruit en frisse zuren met verfijnde bitters en een licht tintje aardse aroma’s van bosgrond en paddenstoelen. Een culinaire uitdaging, want naast dat hij het goed doet bij rood vlees van de grill, kozen wij voor een vegetarisch gerecht. Bietenrisotto met geitenkaas om precies te zijn. De wijn ging een kwartiertje de ijskast in en ging geweldig bij het aardse van de bieten. Ga voor puur natuur, en drink eens een natuurwijn!

Château La Baronne Les Lanes

Bij de ongefilterde natuurwijnen van wijnpuristen Jean en Anne Lignères staan de traditionele druivenrassen van de Languedoc altijd in de schijnwerpers. Zo zijn ze het meest trots op hun stokoude druivenranken van Carignan en Grenache. De opbrengst van deze oude wijnranken is laag en samen met de lange schilinweking zorgt dit voor een gigantische concentratie. De wijn gaat met minimale toevoeging van sulfiet en ongefilterd de fles in. Het resultaat is een kruidige wijn met zachte tannine en bitters waar het frisse fruit de boventoon voert.

Grapedistrict_wijnspijs_bietenrisotto_baronne_les_lanes1Ingrediënten:

1 grote rode ui
Risottorijst (200 gram)
1 liter groentebouillon
3 voorgekookte bieten
1 geitenkaasje
1 handje walnoten
tuinkers
slablaadjes
een paar radijsjes
boter
olijfolie en azijn
peper en zout
1 fles Château la Baronne Les Lanes

Instructies:

Zet allereerst de Baronne Les Lanes even in de koelkast. Pel en snipper de ui fijn. Spoel de risotto af onder de kraan en laat het goed uitlekken. Verwarm 1 liter groentebouillon. Verwarm een flinke klont boter in een pan met een dikke bodem en fruit de uit aan. Roer de risotto erdoor en bak al roerend tot de risottokorrels glanzen. Schenk steeds een beetje bouillon er bij en laat de risotto pruttelen tot de rijst helemaal gaar is (zo 25 minuten) en blijf roeren en bouillon bijschenken. Snij de bieten in kleine dobbelsteentjes en verwarm ze de laatste 5 minuten mee in de risotto. Maak een slaatje met fijn gesneden radijsjes en maak deze aan met peper, olie en azijn. Breng de risotto op smaak met peper en zout en verdeel de risotto over de borden. Garneer met wat salade, geroosterde walnoten, wat geknipte tuinkers en brokkel de geitenkaas er over. Open de koelkast en de wijn, eet- en drinksmakelijk!