Wijnspijs | Confit de canard, gestoofde zuurkool en rijke riesling

In een niet nader te noemen supermarkt tegenover onze winkel in Amsterdam Oost zag ik een enorm blik confit de canard liggen. Normaal gesproken kom je die alleen in de Franse super tegen of liggen ze tegen woekerprijzen bij de betere slager. Die kon ik dus niet laten liggen! De gekonfijte eendenbouten zijn al een feest op zich, maar het eendenvet waar de bouten in zijn gekonfijt kan je geweldig aardappelen in bakken en zuurkool in stoven. Een bijzonder gelukkig huwelijk met onze nieuwe August Eser Erste Lage Riesling, die genoeg zuren heeft om te contrasteren met de vetten en rijk genoeg is voor de eendenbouten. Op zoek naar een geweldig recept voor de feestdagen? Kom dan snel in onze winkel in Amsterdam Oost voor de riesling en steek de straat over voor een blik confit de canard!

August Eser Erste Lage Riesling

Riesling Erste Lage, dat is volgens de Duitse VDP-classificatie het Franse premier cru-equivalent. Alleen de rijpste rieslingdruiven uit de allerbeste wijngaarden belanden in deze rijkgevulde stijl vol aroma’s van gekonfijte sinaasappelschil, lentebloesem en een hint van tropisch fruit.

Ingrediënten:

1 blik confit de canard (1 bout per persoon)
1 bakje met magere spekjes
1 grote gele ui
1 glas kookwijn
1 glas kippenbouillon
1 kg kruimige aardappelen
500 gram zuurkool
2 eetlepels crème frâiche
zoet paprikapoeder
karwijzaad, jeneverbessen
peper, zout
1 fles August Eser Riesling Erste Lage

Instructies:

Verwarm het blik confit de canard 10 minuten in warm water. Open het blik en als het goed is, is het vet gesmolten. Bak de spekjes uit in een pan met een dikke bodem en snipper de ui. Laat de ui glazig worden in de pan met spekjes. Voeg 2 grote eetlepels eendenvet én de uitgelekte zuurkool toe (knijp eventueel de zuurkool nog even uit) en laat de zuurkool even 5 minuten stoven. Voeg dan de kookwijn en de bouillon toe, samen met twee theelepels karwijzaad en 6 jeneverbessen. Laat de zuurkool zo’n 20 minuten stoven en roer op het laatst twee theelepels paprikapoeder en twee eetlepels crème frâiche toe. 

Schil de aardappelen en snij ze in kwarten. Kook ze in ruim, gezouten water tot je er makkelijk met een vork in kan prikken. Haal ze uit het water en laat ze uitlekken om ze even koud te laten worden. Pak een grote koekenpan en bak ze bruin in een laagje eendenvet (zet je afzuigkap aan), breng op smaak met vers gemalen peper en zout.

Zet de grillstand van je oven op 200 graden en leg de eendenbouten met het huidje naar boven onder de hete grill. Na ongeveer 20 minuten is het huidje lekker knapperig. 

Serveer alles op een groot bord en schenk je glazen vol met overheerlijke riesling! Eetsmakelijk!