Wijnspijs | Coq au Vin met rode Chinon

Dit is een écht oud Frans boerengerecht! Nadat de haan op het erf was uitgekukeld en het loodje had gelegd, verdween hij in de stoofpan met een oude fles wijn. Zo’n haan is vaak oud en taai. De zuren in de wijn zorgen er juist voor dat het vlees veel malser en sappiger wordt. Na een aantal uren stoven (vraag je slager of poelier even naar de juiste tijd, dat wil nog wel eens verschillen) valt het vlees zo van het bot en kan de wijn op tafel! Wij kozen voor een de Domaine Dozon Clos du Saut au Loup Chinon, een rode Chinon van Cabernet Franc druiven met pit, frisse zuren en rood fruit. Ideaal voor bij zo’n oude haan of kip. Bon appetit en santé!

Ingrediënten:

1 hele kip of 1 halve oude haan (vraag je poelier even naar de stooftijd, ook eventueel naar een levertje en een hartje)
150 gram gerookte spekblokjes
2 witte uien (of een flinke hand verse zilveruitjes, niet uit een potje)

1 winterpeen
1 halve knolselderij
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
3 takjes tijm
50 gram bloem
50 gram roomboter
1 klein bakje kastanje champignons
1 fles rode kookwijn (wat goedkoper flesje van goede kwaliteit)
1 flinke scheut Cognac (mocht je dat toevallig in huis hebben)

Vers brood met boter
Peper en zout
1 fles Domaine Dozon Clos du Saut au Loup Chinon

Instructies:

Gebruik een grote stoofpan om de spekblokjes in uit te bakken. Haal de spekjes uit de pan en hak de kip of haan in grote stukken om ze in het vet van de spek aan te bakken. Haal de kip of haan vervolgens weer uit de pan. Gaar de grof gehakte uien in diezelfde pan in hetzelfde vet, samen met de peen en knolselderij in kleine blokjes gesneden. Voeg het vlees weer toe in de grote pan. Giet eventueel een flinke scheut cognac er over en flambeer met een lucifer (kijk wel even uit waar je dat doet i.v.m. brandgevaar). Strooi daarna de bloem (voor de binding) over de stoofschotel en laat kort even mee garen. Giet vervolgens de wijn er over tot al het vlees onder staat. Voeg een bosje tijm en twee laurierblaadjes toe. Laat de pan met deksel op het laagste pitje staan. Afhankelijk van de taaiheid van het vlees kan je het geheel een uur tot drie uur laten pruttelen (vraag aan de slager hoe lang precies). Wanneer het vlees van de botten valt zit je goed! Pureer het hartje en het levertje met een flinke klont boter tot je gladde massa hebt en voeg voor extra binding toe aan het geheel. Halveer de champignons en voeg ze toe op het laatste moment. Serveer de stoof op een grote schotel met eventueel brood of boter (kijk uit bij het eten voor de scherpe botjes). Eet- en drinksmakelijk!