Wijnspijs | De beste champagne voor bij oliebollen

Nadat de kerstbellen uit gerinkeld zijn, is het tijd voor nog een knalfuif aan het einde van dit jaar; oud en nieuw! De oliebollen gaan als warme broodjes over de toonbank bij de gebakskramen die je al van ver kunt ruiken, maar wist jij dat je ze ook supermakkelijk zelf kunt maken? Zo moeilijk is het niet, verstand op 0 en frituur op 180! Dan is er natuurlijk ook de vraag welke champagne het beste gaat passen. Wij kozen voor de ‘Blanc de Noirs’ van Champagneboer Sébastien Chemin die is gemaakt met het sap van blauwe pinot noirdruiven. Deze champagne kan best wat hebben en biedt tegenwicht tegen het vette van de oliebol. ‘Blanc de Noirs’ betekent letterlijk ‘wit van zwart’. Hoe kan zijn Champagne dan helder van kleur zijn? Het sap van de Pinot Noir druif is kleurloos en na het persen verwijdert hij gelijk de schillen van de blauwe druiven om kleurextractie te voorkomen. Het resultaat is verbluffend. Deze Champagne combineert kracht en structuur met frisheid en mineraliteit, en dat is de internationale pers ook opgevallen. Deze Champagne van Sébastian heeft maar liefst 97 van de 100 punten ontvangen van de wijncritici van Decanter Magazine.

Champagne André Chemin Brut Tradition

97/100 punten – Decanter Magazine
“Attractive baked apple, white chocolate and butterscotch nose with brioche and almonds. Rich and intense flavours of baked apple, brioche, toast and bread crust with fresh acidity. Very complex, long finish. Great wine! “

Ingrediënten:

500 ml halfvolle melk
500 gr bloem
1 zakje gist (7 gram)
5 eetlepels bruine basterd suiker
1 groot ei
1 snuf zout
150 gram krenten
poedersuiker
olie om in te frituren

Instructies:

Leg allereerst de krenten in een bakje water en laat ze even wellen. Verwarm de melk een klein beetje tot hij lauwwarm is en roer de gist er door om de gist te activeren. Doe de bloem in een diepe kom en voeg het zout, suiker en het losgeklopte ei toe. Klop het oliebollendeeg met een mixer en voeg tijdens het mixen langzaam de melk met gist toe en tenslotte ook de gewelde krenten. Laat het deeg in de kom met een vochtige theedoek er op ongeveer anderhalf uur in de koelkast rijzen.

Verhit de frituurolie tot 180 graden. Probeer mooie bollen beslag rustig in het vet te laten glijden. Na ongeveer 6 minuten zijn je oliebollen gaar van binnen en knapperig van buiten. Vergeet natuurlijk het poedersuiker niet! Happy new year!