Wijnspijs | Doperwt-yoghurt-pasta met frisse albariño

Albariño, dat is de druif van één van de meest verfrissende wijnen van het hele Iberische schiereiland. Precies in het meest noordwestelijke puntje, net boven Portugal, ligt de woeste en groene streek Rías Baixas in Galicië. Het regent er vaak, er altijd een stevige wind van uit de Atlantische Oceaan en het is er een stuk koeler dan in de rest van Spanje. De ideale omstandigheden om zo’n fijne frisse witte te maken. Daar zochten we een ongecompliceerd gerecht bij uit. Eéntje met net zulke frisse elementen als yoghurt en citroen. Easy does it! Eetsmakelijk!

Ethereo Albarino Rias Baixas

Deze aromatische albariño voelt zich als een vis in het water in de woeste Rías Baixas-streek. Hij wordt ook wel de riesling van Spanje genoemd omdat zijn frisse fruittonen en het exotische tintje hem laat matchen bij verschillende gerechten. Daarom niet alleen in elke Spaanse wijnbar een succesnummer, hij steelt ook zeker de show bij jouw fruits-de-mer, pittige gerechten of een frisse pasta natuurlijk!

Ingrediënten: 

400 ml Griekse yoghurt (ik gebruikte de volle, mag ook mager zijn)
4 eetlepels goede olijfolie
3 tenen knoflook
400 gram pasta (schelpjes)
300 gram bevroren erwten
65 gram pijnboompitten
2 theelepels chili vlokken
bosje verse basilicum
250 gram feta
het sap van 1 citroen
peper en zout
1 fles Ethereo Albariño

Instructies:

Begin met de saus. Daarvoor doe je de yoghurt, de olijfolie, de helft van de ontdooide erwten, de tenen knoflook, de helft van de basilicum en het sap van 1 citroen in de blender tot alle ingrediënten goed zijn geblend en je een glad geheel held. Maal flink wat verse peper door de saus en wat zout naar smaak. Ondertussen kan je de pasta al in gezouten wateropzetten. Zet een klein pannetje op het vuur met een flinke laag olie en bak hier de pijnboompitten én een snufje chilivlokken (naar smaak). Pak een grote kom en doe de uitgelekte pasta er in en voeg schep voor schep de saus er aan toe (rustig aan zodat hij niet gaat schiften door de hitte van de pasta). Hak of verkruimel de feta en voeg deze toe, samen met de rest van de doperwten, de gebakken pijnboompitten (hou de olie apart) en de fijngehakte andere helft van de basilicum. Schep de pasta met saus in diepe borden en druppel de peperolie over de pasta heen. Maal nog wat verse peper er over en je kan aan tafel!