Zuurkool (of Sauerkraut op zijn Duits) kennen wij eigenlijk alleen maar door onze stamppot met spek en rookworst. Gelukkig zijn er ook nog andere toepassing zoals zuurkoolsoep of als salade! De soep lieten wij nog even staan, maar de salade smaakte echt geweldig en is helemaal vegetarisch en licht verteerbaar! En je weet, Duitsers en zuurkool dat zijn de beste vrienden. Daarom kozen we voor een typische Duitse wijn uit de Franken in een heuse ‘bocksbeutelfles’ (kijk even op wikipedia waar de naam vandaag komt). Deze frisse Duitser van Günter Geiger en zijn zonen combineert frisse zuren en licht fruit, de ideale combinatie voor deze zuurkoolsalade. Eet- en drinksmakelijk!

Ingrediënten:

500 gram zuurkool
2 grote rode appels
1 handje rozijnen
1 handje walnoten
1 citroen
1 klein bakje crème fraîche
1 flinke scheuten olijfolie (of walnotenolie)
Karwijzaad

1 fles Geiger und Söhne Silvaner

Instructies:

Laat de zuurkool uitlekken. Wanneer hij té zuur is, kan je de zuurkool even afspoelen met koud water. Week ondertussen de rozijnen in een glas met water tot ze opzwellen. Rooster kort de walnoten op hoog vuur aan zodat ze lekker beginnen te geuren en laat ook even een klein handje karwijzaad kort roosteren zodat de aroma’s goed loskomen. Meng daarna het sap van een citroen, een beetje crème fraîche met flink wat olijfolie tot een frisse dressing. Pak een grote kom en meng de dressing met de zuurkool, het karwijzaad en de rozijnen. Gebruik diepe borden of schaaltjes voor de salade, en garneer de salade met fijngesneden appel en de geroosterde walnoten. Haal de wijn uit de koelkast en geniet!