Dit gerechtje is licht en simpel, met pure smaken: het zoete van de aardappel, het romige van de boter, een beetje pittig met een frisse kick van de limoen. Een perfecte combi hierbij is de aromatische, droge witte torrontés van Finca Los Olmos uit het Argentijnse Mendoza. Zodra je hem inschenkt swingen de muskaatachtige geuren je glas uit: rozen, perzik en abrikoos, een beetje grapefruit en citroenschil. De smaak is fris en exotisch. Met de pittige garnalen waan je je zo in tropische sferen! 

Benodigdheden voor 2 personen 

2 zoete aardappelen
2 knoflookteentjes
bosje koriander
50 gram boter
250 gram grote gepelde garnalen
1 theelepel chilivlokken
1 limoen
2 eetlepels crème fraîche
mespunt gerookt paprikapoeder
peper en zout
1 fles Finca Los Olmos Torrontés  

Bereiding 

Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in 10 minuten gaar in water met zout. Snipper ondertussen de knoflook fijn en hak de koriander grof. Verhit de boter, maar pas op dat hij niet bruint. Bak de garnalen met de knoflook en de chilivlokken tot ze gaar zijn en haal de pan van het vuur (te lang doorbakken en je krijgt taaie garnalen…). Voeg een beetje limoensap en wat fijngehakte koriander toe en breng op smaak met zout. Giet de zoete aardappel af en pureer fijn. Meng de crème fraîche en het gerookte paprikapoeder door de puree en breng op smaak met peper en zout. Schep wat puree op het bord, leg de garnalen erop en besprenkel met de boter. Strooi tot slot nog wat koriander over het gerecht.

Gerecht en foto door Meta van den Boomen