Wijnspijs | Gefrituurde pittige kip, coleslaw en Viognier

Het geheim voor perfect gegaarde en supermalse kip? Karnemelk! Laat de kippendij even in karnemelk marineren, dan blijft het vlees ontzettend mals wanneer het uit de hete frituurpan komt. Wij kozen voor een pittige variant met cayennepeper en gerookt paprikapoeder. Daar moet een krachtige wijn bij! We kwamen uit bij de Campuget Viognier van wijnmaker Franck-Lin, een kleine wijnboer uit het zonnige zuiden van Frankrijk. Hij maakt onder de warme Zuid-Franse zon een licht houtgerijpte Viognier met enorm veel aromatische talenten. Bij het openen van de fles stuift het rijpe fruit van abrikoos en perzik je al tegemoet. Houdt hij het bij pittige gefrituurde kip? Wij zeggen volmondig (letterlijk in dit geval) ja!

Ingredienten:

Kippendijfilet
Pak bloem
Peper en zout
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
4 eetlepels cayennepeper
neutrale olie om in de frituren
2 eetlepels karwijzaad
1 halve spitskool
3 bosuien
2 grote lepels mayonaise
2 eetlepels mosterd
1 pak karnemelk
1 fles Château Campuget Viognier

Instructies:

Meng 800 ml karnemelk met 1 eetlepel cayennepeper en een flinke snuf peper en zout. Laat de kippendij (in de gewenste grote) minstens 4 uur lang marineren in de karnemelk . (Hier door wordt de kip supermals!). Pak een ovenschaal (of groot bord) en meng hier in 800 gram bloem, 3 eetlepels cayennepeper en 1 eetlepel gerookt paprikapoeder. Haal de kip uit de marinade en haal flink door het bloemmengsel zodat de kip goed bedekt is. Verhit de olie in een (frituur)pan tot 160 graden. Frituur de kippendij in ongeveer 15 minuten gaar en krokant en laat ze vervolgens uitlekken. Mocht je een grote hoeveelheid willen maken, bewaar ze dan in een voorverwarmde oven op ongeveer 100 graden. 

Snij de spitskool in dunne repen en de bosui in kleine ringen. Meng de gesneden groente in een grote kom met 2 grote eetlepels mayonaise en mosterd, peper en zout en gebruik eventueel nog wat karnemelk als alternatief voor 1 eetlepel mayonaise (elk pondje gaat door het mondje). 

Serveer de pittige kip met de frisse coleslaw, je favoriete sausjes (heel lekker met citroenmayonaise of chilisaus) en schenk je wijnglazen vol met de Campuget Viognier. Eet- en drinksmakelijk!

Château Campuget Viognier

Beoordeeld met een 9- in De Grote Hamersma

Heb je ooit een Condrieu geproefd? Een zeer prijzige wijn uit de noordelijke Rhône die op de wishlist staat van alle wijnliefhebbers. Deze Campuget 1753 wordt ook wel de mini-Condrieu genoemd. Dit omdat deze Viognier ook wat houtrijping heeft gehad en boordevol lente aroma’s van bloemen, perzik en abrikozenfruit zit

Deze wijn zit ook in de support kleine wijnboerenbox #4! Bij aankoop van deze wijn ontvang je een eenmalige e-mail met zes persoonlijke video’s van de wijnboeren van de support kleine wijnboerenbox.

 

Benieuwd welke wijnboeren je nog meer kan supporten? Haal dan een fles wijn van onze kleine wijnboeren, scan de QR-code op de fles en ontdek hun verhaal!