Wijnspijs | Gizado (Portugese stoof) met FitaPreta Alentejo Tinto

De Portugese keuken kent verschillende ‘Gizados’, dat zijn éénpans gerechten die even een tijdje moeten pruttelen. De basis is vaak hetzelfde. Ui, wortel, knoflook, tomaat, vlees en wijn – maar je kan enorm variëren met verschillende soorten vlees, groenten en kruiden. De Portugezen duiken graag hun voorraadkast in en kiezen welke restjes voorhanden zijn. Aardappelen bijvoorbeeld, maar ook sperziebonen, riblap en spek! Herfstiger gaat het niet worden. Daarom kozen wij voor een échte Portugese wijn: de FitaPreta Alentejo Tinto van wijnmaker António Macanita. Donkerrood geconcentreerd fruit, houtrijping voor body en complexiteit en zonovergoten. Precies wat dit gerecht nodig heeft! Dus zet de pan op het vuur, zet de kachel aan en geniet van het zonnige Portugal, nu het net hier écht herfst geworden is!

Ingrediënten:

500 gr riblappen
2 speklappen
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 laurier blaadjes
1/2 winterpeen
1 blikje tomatenpulp of blokjes

5 aardappels
300 gram sperziebonen
2/3 fles rode kookwijn (bij voorkeur Portugees natuurlijk!)
1 dl runderbouillon 
1 theelepel gerookt paprikapoeder

1 theelepel cayennepeper
zout en peper
1 fles FitaPreta Alentejo Tinto

“Wanneer de druiven aan de ranken hangen, ben ik vrolijk. Wanneer er geen druiven hangen, dan ben ik verdrietig!”

Bij ons is dat het tegenovergestelde. Wanneer António’s druiven worden geoogst, kunnen wij niet wachten tot we zijn nieuwe jaargangen weer kunnen proeven. Zijn inheemse blend van Aragonez, Trincaderia en Alicante Bouschet is namelijk elk jaar nog geconcentreerder, warmer en pittiger. De zon kan genadeloos hard schijnen in Alentejo, het warme zuiden van Portugal. Dat proef je in deze rijpe, diepe wijn van wijnfanaat António.

8,5/10 Harold Hamersma

Wijnmaker António Maçanita is een non-conformist, innovatief en idealistisch, meldt het achteretiket. Fijn dat de hr-manager van Fitapreta even zijn personeelsdossier openbaar maakt. Dat-ie ook in 2016 weer lekkere wijn heeft gemaakt is niet genoteerd. Doen we dat hier maar even. Vorig jaar dikke pruim, bes, braam, zon en flink wat tanninehouvast. Dit jaar het tegenovergestelde. Van vol naar lichtvoetigheid. Bessen. Kersen. Slank en fris. Eigenzinnig en karakteristiek. Frappante koerswending richting een soort Alentejo-bojo. Kan aan het dossier toegevoegd worden.

Instructies:

Snipper de ui grof en laat ze even glazig worden in de pan met olie. Snij de speklappen fijn en voeg deze toe om kort uit te bakken samen met de fijngehakte knoflook. Snij de riblappen in dobbelstenen van 1 bij 1 centimeter en voeg ook toe samen met de blaadjes laurier, de kruiden en de fijngehakte winterpeen. Laat alles even 5 tot 10 minuten al roerend aanbakken. Voeg vervolgens de wijn en de bouillon toe, zodat alles goed onder staat. Laat het geheel eerst een uurtje prutellen en voeg daarna het blikje tomaat toe. Vervolgens duurt het nog zo’n 2 tot 3 uur voordat het vlees écht mals is. Schil en snij de aardappel in grove stukken en dop/halveer de sperziebonen om ze de laatste 20 minuten van het proces aan de pan toe te voegen. Breng op smaak met peper en zout, schep je Portugese stoofschotel in diepe borden en serveer eventueel met wat geroosterd brood. Stond die fles FitaPreta Alentejo Tinto al open? Eet- en drinksmakelijk!