Wijnspijs | Heilbot met amadelpesto en snijboonpasta met de Furmint van Verus

Meestal ga je op zoek naar de perfecte wijn voor bij een gerecht, maar je kan het natuurlijk ook omdraaien. In dit geval gingen we uit van de smaken in de wijn. In het Noordoosten van Slovenië is het klimaat perfect voor wijnbouw. De drie vrienden RajkoDanilo en Bozidar maken hier loepzuivere witte wijnen, van zowel bekende als inheemse druivenrassen. Eén van hun paradepaartjes is de Furmint. Met zijn strakke frisheid, lichte rokerigheidmineraliteit en aroma van groene kruiden een bijzondere druif om eens te proberen. We vervingen de pijnboompitten in de pesto door gerookte amandelen en voegden wat koriander en extra citroensap toe voor de frisheid, waardoor de smaken in het gerecht perfect aansluiten bij de wijn.  

Verus Furmint

Beoordeeld met een 8.5 in De Grote Hamersma

“De Sloveense troef wordt ook dit oogstjaar weer overtuigend uitgespeeld. Eigengereid, uniek en sappig-rokerig wit. Lentebloemen op bittere sinaasappelschilletjes gestapeld, granny smith op exotisch fruit, asperges op kiwi, bij elkaar gehouden door een kettinkje vol zinderende zuurtjes. Wat zachter, milder en schuchterder dit oogstjaar.”

Ingrediënten:

60 gram gerookte amandelen 
1 teentje knoflook
Bosje basilicum
Bosje koriander
30 gram parmezaanse kaas, geraspt
Sap van ½ citroen
Snufje peper
25 ml olijfolie, plus extra
200 gram snijbonen
200 ml groentebouillon
250 gram stevige witvisfilet, zoals heilbot of zeewolf
Klontje boter

1 fles Verus Furmint

Instructies:

Hak de helft van de amandelen en het teentje knoflook grof. Maal ze samen met de basilicum, koriander, parmezaan, het citroensap, een snufje peper en de olijfolie tot een gladde pesto.  

Snijd de snijbonen in de lengte in dunne reepjes, als een soort pastaslierten. Dit gaat het makkelijkst op een mandoline, maar kan ook prima met een mes. Verwarm de bouillon in een wok en smoor de snijbonen hierin al omscheppend beetgaar. Laat ze even uitlekken in een vergiet.  

Snijd de vis in twee gelijke stukken en kruid ze met peper en zout. Smelt de boter op middelhoog vuur in een koekenpan en bak de visfilets zachtjes gaar. Keer de stukken halverwege om en schenk intussen vast een glaasje Furmint in om in de stemming te komen.  

Verdeel de snijbonen over de borden, leg de vis daarop en schep de pesto op de vis. Garneer het bord met de overgebleven amandelen en sprenkel eventueel nog wat olijfolie over het gerecht. Lekker als lunch met geroosterd desembrood of als tussengerecht bij een uitgebreid thuisdiner!