Het najaar is weer begonnen. De barbecue kan weer in de tuin verder roesten en de stoofpan kan weer van zolder. Zin in een lekker herfstgerecht waar je warm van wordt? Probeer dan eens een lang gegaarde pastasaus samen met onze warme Malbec uit Mendoza, Argentinië.

Benodigdheden (voor 2 personen):

1 Groot stuk runderstoofvlees
1 Kilo pomodori tomaten
2 Winterpenen
1 Blikje tomatenpuree
1 Blokje runderbouillon
1 Rood chilipepertje
3 Grote tenen knoflook
1 Flinke ui
1 Scheutje worcestersaus
1 Eetlepel olie
2 Eetlepels bloem
1 Citroen
1 Stuk Parmezaanse kaas
1 flesje Caoba Malbec (Herfstwijnaanbieding)
1 bosje peterselie
Italiaanse kruiden
Peper en zout
3,5 uur vrije tijd
1 goed boek
óf een openhaard

67a97c34-bff7-4d61-92ab-a3b0bee29f79@eurprd07.prod.outlook.com

Instructie:

Snij het runderstoofvlees in dobbelstenen, voorzie de blokjes van een laagje bloem en bak ze in de olie kort bruin aan. Haal vervolgens het vlees uit de pan en fruit de gesneden ui aan tot ze glazig zijn. Het blikje tomatensaus kan open en in de pan (tip uit eigen ervaring: pas op met de scherpe randen van het blikje). Snij de winterpeen ook in blokjes en laat ze even mee sudderen.

Snij ondertussen de wat zoetere Pomodoritomaten aan de bovenkant even in en laat ze weken in snikheet gekookt water. Na een paar minuten kan je ze ontvellen onder de koude kraan. Zonder hun velletje kunnen ze samen met de gehakte knoflook en chilipeper in de blender (veel puurder en gezonder dan uit een potje Appiesaus).

Het vlees kan weer terug de pan in samen met je knoflook/chili/tomatensaus, een groot glas wijn en een scheutje worcestersaus! Mocht je nog een laagje oude rode wijn ergens hebben staan, gebruik deze in plaats van je verse flesje Malbec (meer voor tijdens het dineren).

Nu kan het wachten en prutellen beginnen! Na een flinke dosis peper, zout en Italiaanse kruiden kan je pan op het kleinste pitje met het kleinste vlammetje. Schenk jezelf al vast een glas wijn in en pak er een goed boek bij. Tijdens het wachten moet je af en toe even kijken, roeren en als het te droog wordt een beetje bouillon of wijn toevoegen. Na plusminus drie uur wachten kan de pasta 8 tot 10 minuten koken en ben je bijna klaar.

Gremolata? Ja, dit verfrissende element mag je niet missen! Boen een citroen schoon en rasp de schil, hak de peterselie en twee tenen knoflook heel erg klein en meng het met de citroenrasp. Na een flinke hoop geraspte Parmezaanse kaas kan je verse Gremolata over je pasta en saus. En zie hier, je eigen pasta Stoofvlees!

Wijnsuggestie:

Drink bij deze Pasta Stoof de zwoele Caoba Malbec. Deze inmiddels internationale Malbec komt uit Argentinië, maar zeker niet elke Malbec smaakt hetzelfde. In Frankrijk kan de Malbec hard, donker en stroef zijn. Perfect voor bij stevig, rood vlees. In Argentinië rijpen de druiven hoog boven zeeniveau. Overdag staan ze er warmpjes bij en ‘s nachts koelen ze weer flink af. Dit zorg voor een geleidelijk rijpingsproces en zachte tonen in de wijn. Deze Malbec is groot geworden op 1500 meter boven zeeniveau en onder alle volle smaken van pruimen, kersen en eikenhout proef je een frisse ondertoon. Dit maakt hem perfect voor zacht gestoofd vlees en saus op basis van tomaat. Proef zelf maar!