Wijnspijs | Herfstpasta met kastanjes en Siciliaans rood

De bladeren vallen van de bomen, het schemert steeds eerder op de dag en de temperatuur begint weer snel te dalen. Het is weer herfst… Wij zagen de kastanjes al op de grond liggen. Mocht je zelf te laat zijn met rapen, bijna elke groenteboer heeft wel zo’n netje met verse kastanjes liggen. Op advies; maak er zo’n herfstig pastagerecht mee! Met kastanjechampignons en een flinke lik truffeltapenade voor het ultieme herfstgevoel. Daar moet natuurlijk wijn bij, en waarom niet de Peloro Rosso? Een bijzonder verfijnde wijn van Siciliaanse nerello mascalese- en noceradruiven. Aards, gelaagd en complex. Zo kom je de herfst met een brede glimlach door.

Le Casematte Peloro Rosso

Beoordeeld met een 8,5 door De Grote Hamersma

Andrea Barzagli ken je misschien als één van de beste verdedigers van het Italiaanse voetbal. Samen met Chiellini en Bonucci was hij een ondoordringbare verdedigingslinie. Het voetbalveld heeft hij inmiddels ingeruild voor zijn eigen wijngaarden. Kleinschaligheid en het gebruik van inheemse Siciliaanse druivenrassen staan bij Andrea Barzagli voorop. Zijn wijnhuis is vernoemd naar de oude militaire verdedigingswerken; kazematten – waarvan er nog twee in zijn wijngaarden staan. Deze rode blend van nerello mascalese en nocera heeft op tafel geen verdediging nodig. Hij is krachtig, geconcentreerd en vol van donkerrood fruit.

Ingrediënten (2 personen):

6 nestjes tagliatelle
1 bakje kastanjechampignons
300 gram tamme kastanjes
2 takjes tijm
1 klein potje truffeltapenade
1 potje crème frâiche (200 gram)
2 tenen knoflook (fijngehakt)
100 gram roomboter
Peper en zout
1 fles Le Casematte Peloro Rosso

Instructies:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een kruis met een scherp mes in de bovenkant van de kastanjes en leg ze op een bakplaat in de oven. Na zo’n 20 minuten zijn ze gaar. Laat ze goed afkoelen en haal ze uit hun harde omhulsel. Snij de kastanjes in kwarten.

Laat de boter smelten in de pan en snij de kastanjechampignons in grote stukje (of snij ze ook in kwarten). Laat de champignons even goed gaar worden in de boter en voeg ook de fijngehakte knoflook toe. Laat ook nog even de gepofte kastanjes meegaren en rits de kleine tijmblaadjes in de pan. Voeg een flinke dot truffeltapenade toe, samen met de crème frâiche. Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking en meng deze met de saus in de pan. Breng het gerecht op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Schenk de glazen vol met Siciliaans herfstgeluk en eetsmakelijk!