Een mooi stuk kabeljauw, een frisse maar zachte citrus basilicumsaus en groene asperges. Een heerlijk licht gerecht voor tijdens de zonnige dagen! Samen met de bijpassende Limited wijn van deze week, dé ultieme lente wijnspijs combinatie! De verfrissende zuren van deze wijn matchen goed met de citrus basilicumsaus. Het lichte lentefruit van de Furmint-Hárs is de perfecte begeleider bij witvis en het groenige karakter van de asperges.

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 300 gram kabeljauw
  • 1 citroen
  • 2 sinaasappels
  • 500 gram groene asperges
  • 150 gram rijst
  • 30 gram boter
  • 1 theelepel bruine suiker
  • Sap van 1 (bloed)sinaasappel
  • 8 grote blaadjes verse basilicum, grof gehakt
  • Olijfolie
  • Witte peper
  • Zeezout
  • 1 fles Karadi Berger Furmint-Hárs Tokaji

Bereiding:
Leg de kabeljauw in een platte schaal. Rasp hierboven de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel. Knijp ook het sap van beide erboven uit en schenk er een scheutje olijfolie over. Wrijf de vis in met de marinade, dek af en laat 30 minuten marineren.

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Smelt de boter samen met de suiker in een klein pannetje. Als de suiker is opgelost, voeg je het sap van 2 sinaasappels (of vervang 1 van de 2 voor een bloedsinaasappel) eraan toe. Laat dit op medium vuur inkoken totdat de saus iets dikker is geworden. Net voordat je de saus gaat serveren, roer je er de basilicum doorheen. Proef en breng op smaak met peper en zout, voeg eventueel ook nog extra basilicum toe.

Verhit een koekenpan en zet een pan op het vuur met water waarin je de asperges kunt koken. Haal de kabeljauw uit de marinade en dep hem droog. Bak de kabeljauw in zo’n 3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte) gaar met een beetje olijfolie in de koekenpan. Breng op smaak met peper en zout. Kook in de tussentijd de asperges beetgaar in het water, dit duurt ongeveer 4 minuten.

Tip: Je kunt dit ook doen met een grillpan. Gril dan eerst de asperges gaar met wat olijfolie en grill daarna de kabeljauw.

Leg dit samen mooi op de borden en voeg naar smaak, de citrus basilicum saus toe… Schenk een glas van de Furmint-Hars in en.. aan tafel!

Recept in samenwerking met francescakookt.nl