Wijnspijs | Kipsaté met de Parajes del Valle Monastrell

Satésaus komt vaak uit een potje. Eeuwig zonde vinden wij. Want hij is tien keer lekkerder als je hem zelf maakt. In combinatie met sappige kippendijen én frisse Monastrell (je kan hem zelfs even koelen) een match-made-in-heaven. Dus moet jij voor een wat grotere groep koken? Zet dan je grillpan of je barbecue aan en laat iedereen meegenieten van jouw eigen kipsaté en een goed glas (gekoeld) rood!

Parajes del Valle Monastrell

★ Sterwijn! Beoordeeld met een 9 door De Grote Hamersma

Op de Millésime Biobeurs in Montpellier viel deze wijn van wijnmaakster Maria Jover Sánchez direct op. Deze bijzondere biologische wijn van Monastrelldruiven kwam net uit het vat en er zat zelfs nog geen etiket op de fles. Maria had met een krijtje de fles voorzien van de nodige informatie. Onze wijninkoper Thijs was overdonderd. Zo’n frivole, lichte en sappige Monastrell kom je niet vaak tegen! We vonden de fles er zo gaaf uit zien dat een nieuw etiket eigenlijk overbodig was. Maria heeft het gelukkig zo gelaten!

Ingrediënten:

500 gram kippendij
Satéprikkers
Ketjap manis
1 grote sjallot
2 tenen knoflook
2 limoenblaadjes
1 stengel citroengras
1 duim gember
2 eetlepels sambal
1 snuf gemalen laos
1 flinke scheut gembersiroop
300 ml kokosmelk
3 grote eetlepels pindakaas
1 fles Parajes del Valle Monastrell

Instructies:

Snij de kippendij in grove stukken. Marineer het kippenvlees in de ketjap manis (2 uurtjes in de koelkast) en spies ze op de satéprikkers om ze vervolgens in een grillpan of op de barbecue kort aan te grillen. Hak de sjalot en de gember fijn en zet ze aan in een pannetje met een scheut olijfolie. Gaar daarna de fijngehakte knoflook en de sambal mee. Blus het geheel af met kokosmelk. Kneus de stengel citroengras en voeg deze samen met de limoenblaadjes, een scheut gembersiroop en de gemalen laos toe. Wanneer de ‘kokossoep’ tegen de kook aan zit, kan je op het laatste moment de pindakaas toevoegen. Let op, de pindakaas moet alleen maar smelten. Wanneer het een glad geheel is kan het vuur uit. Anders schiet hij snel in de schift. Schenk je glazen vol met de Parajes del Valle Monastrell en je avond kan niet meer stuk! Eetsmakelijk!