Wijnspijs | Kipspiezen, frisse citroennoedels en Australische sémillon

Waar traditie en regelgeving Franse wijnmakers beperken in hun vrijheid, heeft de Australische wijnmaker Matt Paulett onbeperkt de mogelijkheid om met verschillende druivenrassen te experimenteren. Eén van de projecten waar hij het meest trots op is, zijn de wijngaarden met sémillon. Deze Franse druif geeft kracht aan de witte Bordeauxblends, maar ontpopt zich tot een ware solo-artiest in de wijngaarden van Clare Valley. Het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht zorgt voor een stijl sémillon die best met riesling te vergelijken is. Krachtig, maar ook bijzonder fris! Een échte wijnspijstijger dus! Daarom dit kipgerecht met frisse noedels. Eet- en drinksmakelijk!

Paulett Sémillon

Sémillon is de druif die al sinds 1744 furore maakt in de wijngaarden van Bordeaux, maar hij oogst ook succes ‘Down Under’. Die Australiërs hebben namelijk ook de perfecte omstandigheden om deze druif hoog van de toren te laten blazen: warme zomers, koele nachten en de perfecte bodemsamenstelling. De familie Paulett maakt zo’n kwieke Sémillon die door het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht in Clare Valley naast rijp fruit, ook veel frisheid en spanning ontwikkelt.

Grapedistrict_wijnspijs_semillon_kipspiezen_noodles2Ingrediënten:

500 gram kippendij
3 nestjes rijstnoedels
1 bakje tuinkers
4 eetlepels teriyakisaus
2 limoenen
5 eetlepels zwarte sesamzaadjes
Sojasaus, ketjap en 2 tenen knoflook om de kip in te marineren 

Instructies:

Hak de knoflook fijn en snij de kippendij in blokjes en marineer de kip in twee gelijke delen soja, ketjap en de fijngehakte knoflook. Laat dit bakje zo’n twee uur in de koelkast marineren. Rijg ze vervolgens aan een spies en grill ze kort gaar op de barbecue of in een grillpan. Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Giet ze af en doe ze in een hete wokpan en voeg 4 eetlepels terayakisaus toe. Rasp de chill van 1 limoen over de noedels en knijp het sap van 1 limoen over de noedels. Pak een groot bord en leg de noedels er op en knip de tuinkers uit het bakje, strooi deze ook over het bord. Leg de kipspiezen er naast en garneer je gerecht met de partjes van de tweede limoen. Eetsmakelijk!