Wijnspijs | Klassieke Italiaanse lasagne met Elisa’s Barbera

Lasange Bolognese. Het ultieme Italiaanse comfortfood. Romig door de kaas en de bechamelsaus en rijk door de gestoofde tomatensaus. Enkel nog een frisse salade erbij en een goede Italiaanse rode wijn die je van je sokken blaast. Die hebben we voor je gevonden! Wijnmaakster Elisa van het kleinschalige familiebedrijf la Colombera maakt een knaller van een Noord-Italiaanse Barbera. Krachtig, vol en rond, met toch een fijne verfrissing. Het rijpe fruit van de Barbera pakt de romigheid van de Lasagne perfect op en de frisheid match geweldig bij een fris aangemaakte salade (vooral met rucola). Dit is het bewijs dat kleine wijnboeren betere wijn maken! Nu moet jij nog aan de slag. Eetsmakelijk!

La Colombera Vegia Rampana Barbera

Beoordeeld met een 9- in De Grote Hamersma

Wijnmaakster Elisa maakt bijzondere wijnen van Barberadruiven in de machtige Barolostreek, Piemonte. Zij is volledig overtuigd van het succes van haar druiven dat ze liever geen te dure wijn van slechte Nebbiolodruiven (Barolo) maakt, maar value-for-money-wijnen van Barberadruiven. Deze wijn combineert kracht met finesse en souplesse. Kracht als in donker gekleurd fruit en finesse als in zijdezachte tannine en een verfrissende afdronk. Zo hoort Barbera te smaken!

Ingrediënten:

2 blikjes tomatenblokjes
1 blikjes tomatenpuree
300 gram half om half gehakt
1 halve grote winterpeen
4 stengels bleekselderij
1 grote witte ui
50 gram bloem
50 gram boter
500 milliliter volle melk
1 snufje nootmuskaat
Lasagnevellen
Je favoriete geraspte kaas
1 fles la Colombera Barbera

Instructies:

Maak de saus eventueel al van te voren. Rul het gehakt, bak de fijngehakte ui en de tomatenpuree mee en blend de winterpeen en de bleekselderij en voeg deze toe. Voeg vervolgens ook de ingeblikte tomatenblokjes toe en maak de saus op smaak met peper, zout en eventueel wat balsamico-azijn of worcesterssaus. Laat de saus zo’n 2 uur lang pruttelen op laag vuur zodat hij goed inkookt, de zuren verdwijnen en de saus flink wat zoeter wordt.

Voor de bechamelsaus doe je de boter in een pannetje tot de boter gesmolten is. Roer de bloem er door en bak de roux een paar minuten tot deze gaar begint te worden en het structuur krijgt. Giet dan beetje bij beetje de melk er bij en blijf roeren met een garde. Laat de saus iets indikken. Is de saus nog iets dun laat hem dan iets langer op het vuur staan. Is hij juist te dik, voeg dan een beetje melk toe. Breng de bechamelsaus op smaak met een snufje peper en zout.

Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Verdeel ongeveer 1/3 van het gehaktmengsel over de bodem. Dek af met een laagje lasagnevellen. Schep ongeveer de helft van de bechamelsaus hierop en dek weer af met lasagnevellen. Doe dan weer een laag gehakt en strooi hier wat kaas hierover. Dek weer af en herhaal nogmaals met bechamelsaus en gehakt en eindig met de tweede laag kaas. Herhaal nog een keer en bestrooi de lasagne met kaas en bak in  45 minuten mooi bruin in een voorverwarde oven (180 graden). Serveer de lasagne eventueel met een frisse salade en een vol glas Barbera. Eetsmakelijk!