Wijnspijs | Kruidenrisotto met kabeljauw en Australische chardonnay

Risotto en wijn, een hemelse combinatie! Normaal gesproken gaat er een scheut wijn door de risotto, maar dat laten we deze keer achterwege vanwege de vele kruiden die door de risotto gaat. Ook geen kaas, want de roomboter geeft al genoeg mondvullende romigheid. Welke wijn drink je er dan bij? Chardonnay staat op het lijf van dit gerecht geschreven! De Australische chardonnay van oud-cardioloog (met een groot hart op het etiket, hoe kan het ook anders) combineert frisheid met romigheid. De frisheid komt door het relatief koele klimaat van het Australische Margaret River en de romigheid van de subtiele houtrijping. Geniet er van!

Thompson Estate Four Chambres Chardonnay

8,5/10 Punten – De Grote Hamersma 2020

“De ‘Four Chambers‘ en het grote rode hart op het vooretiket verwijzen naar het vorige beroep van de wijnmaker: cardioloog. Dat meldt hij ons zelf even op het achteretiket, want we moeten wel begrijpen dat die connectie niet toevallig: ‘Like the four chambers of a healthy heart, these wines are complex and beautifully balanced’.”

Grapedistrict_wijnspijs_kruidenrisotto_chardonnay1Ingrediënten:

2 stukken kabeljauw
150 gram risotto rijst
bosje peterselie (20 gram)
bosje dragon (20 gram)
bosje bieslook (20 gram)
350 cl groentebouillon
100 gr doperwten (uit de vriezer)
1 grote sjalot
200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
peper en zout
olijfolie
1 fles Thompson Estate Four Chambres Chardonnay

Instructies:

Hak alle kruiden fijn en stop ze samen met 150 gram roomboter (op kamertemperatuur) en een snuf zout in de blender. Snipper de sjalot fijn en fruit ze kort aan in een klein laagje olijfolie. Voeg vervolgens de risottorijst toe en laat de korrels even glazig worden in de olijfolie. Voeg steeds beetje bij beetje de groentebouillon toe en blijf goed roeren tot dat de korrel bijna gaar is (op laag vuur) en voeg de doperwten toe. Voeg uiteindelijk de kruidenboter toe en laat deze in de risotto smelten. Dep de kabeljauwfilets droog, bestrooi met wat peper en zout en bak deze kort maar krachtig goudbruin in een hete koekenpan met een klein beetje olijfolie en de rest van de roomboter. Schenk je glazen vol met Australische chardonnay en het diner kan beginnen!