Wijnspijs | Lamsbout met PX-saus en onze Anniversary-Monastrell

Deze maand vieren wij onze verjaardag! Dat moeten we vieren. Niet alleen met de bijzondere verjaardagscuvées die onze wijn boeren voor ons hebben samengesteld, maar ook met een feestmaal! We trappen af met de Ego Bodegas Anniversary Cuvée van Spaans wijnmakers Santos en Ioana. Een krachtige biologische Monastrell uit het warme Spaanse Jumilla. We gingen op zoek naar een gerecht uit deze Zuid-Spaanse streek en kwamen uit bij een gerecht met lam en Pedro Ximénez, een verzoete sherry uit de Spaanse sherrystreek. Het zoete gaat geweldig met de donkere aroma’s van de Monastrell. Een wijn met power versus een gerecht met power. Eet- en drinksmakelijk!

Ego Bodegas Anniversary Cuvée

Ken jij de Goru-wijnen van wijnmaker Santos Ortiz al? Wij zijn al jaren razend enthousiast over deze krachtpatsers uit het zonnige zuiden van Spanje. Daarom hebben wij samen met Santos voor ons 15-jarig bestaan deze bijzondere biologische wijn van 100% donkere Monastrelldruiven samengesteld. De rijping op Amerikaans eikenhout zorgt voor nog meer power, complexiteit en aroma’s van zwart fruit en vanille.

 

Ingrediënten:

600 gr lamsbout (met of zonder bot)
2 grote Spaanse uien
300 ml Pedro Ximénez
2 eetlepels sherry-azijn
1 sinaasappel
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel mosterd

Extra: pastinaakpuree
4 grote pastinaken (of 8 kleine)
400 ml kookroom

100 gr boter

1 fles Ego Bodegas Anniversary Cuvée

Instructies:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een sauspan op middelhoog vuur en snij de Spaanse uien in ringen en gaar ze 6 minuten in de gesmolten boter. Voeg de Pedo Ximénez, de azijn, het sap van een sinaasappel, de suiker en de mosterd toe en laat de saus even inkoken en de alcohol verdampen. Pak er een ovenschaal bij en leg de lamsbout er in en giet de saus erover. Zet de schaal in de oven en draai de temperatuur terug naar 150 graden en zet de timer op 3 en een half uur. Open elk half uurtje de oven om de saus over de lam te gieten zodat hij niet uitdroogt. Stoom de grof gehakte pastinaak zo’n 20 minuten. Stop de pastinaken met flink wat kookroom en boter in de blender en blend net zo lang tot je een gladde puree hebt.

Serveer de lam, puree en de saus op een grote plank en schenk je welverdiende glas vol met de Ego Bodegas Anniversary Cuvée.

P.S. Mocht je nog wat Pedro Ximénez overhebben, serveer deze bij een stukje melkchocolade met hazelnoten of een chocoladedessert en je avond kan al helemaal niet meer stuk!

Ben jij ook zo benieuwd welke wijnen onze wijnboeren nog meer voor onze verjaardag speciaal hebben gebotteld? Bekijk ze allemaal hier of haal ze allemaal in één keer in huis. Proost op nog veel meer jaren van kleine wijnboeren en bijzondere wijnen!