Is het weer tijd om de barbecue aan te zetten? Maar natuurlijk! De zomer moet zich nog even van zijn goede kant laten zien, maar met lamskoteletten zit je dan altijd goed. De voorbereidingen kan je namelijk binnen doen en wanneer de zon gaat schijnen kan de BBQ aan om ze kort dicht te schroeien. Vraag je slager naar Brits lamsvlees, dat is het lekkerst. Reken zo ongeveer 150 gram vlees per persoon. Maar wat drink je bij kruidige en malse lamskoteletten? Een stevige jongen als de Bodegas Silvano Garcia Vinahonda Jumilla Monastrell, die flink wat zon heeft gekregen in het zuiden van Spanje. De vele zonuren zorgen voor rijpe druiven – die op hun beurt een zwoele, rijpe wijn geeft met donkerrood fruit en zachte tannine. Hij kan alle verse groene kruiden prima aan, en zal zelfs hand-in-hand gaan met de cayennepeper op de aardappelen en het pepertje in de salade! Eet- en drinksmakelijk!

Ingrediënten:

Voor het vlees:
Lamskoteletten
Tijm, rozemarijn & peterselie
Knoflook
Olijfolie
en natuurlijk 1 fles Vinahonda Tinto!

Voor de ‘smokey piepers’
Aardappelen
Cayennepeper, Komijn & Kurkuma
Knoflook
Olijfolie

Voor de salade:
Romainesla (een halve krop per persoon)
Tomaat
Knoflook (een halve teen per persoon)
Rode ui
Olijfolie
Balsamico azijn
Groene peper (opgepot in olie)

Instructies:

Doe alle ingrediënten voor het vlees – behalve de lamskoteletten natuurlijk – in de blender tot je een gladde marinade hebt. Leg de lamskoteletten in de marinade voor een aantal uur weg in de ijskast. Zet je BBQ aan en de lamskoteletten kunnen voor zo’n 5 minuten op de grill, tot ze geschroeid van buiten en nog rosé van binnen zijn. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de piepers in een kom, giet er een paar flinke scheuren olie over. Voeg alle kruiden toe en leg op een ovenschaal. Stop een paar tenen knoflook (ongepeld) tussen de piepers en zet de schaal voor een dik half uur in de oven.

Doe de olie in een kom en pers de knoflook hierin uit. Dip de kroppen door de olie en bak ze aan op een hete grill. Houd dit goed in de gaten en draai elke 2 minuten om. Snijd de tomaten en rode ui zo klein mogelijk. Breng dit mengsel met olijfolie, balsamico azijn en peper op smaak. Leg de gegrilde kroppen met de binnenkant omhoog en vul met de salsa. Leg een groene peper erop voor extra pittigheid.