Ken je dé mosselwijn pur sang al? Deze superfrisse en ziltige wijn van Picpouldruiven zit in een Bouteille Neptune. Deze flesvorm is een eerbetoon aan de Romeinse god van de zee en de golven: Neptunus. De dansende golven op de fleshals herinneren de wijndrinker er dan ook aan dat de inhoud het ideale oester- en mosselwater is. Dus zet die fles maar aan je lippen, laat de visboer weten dat je vandaag nog mosselen komt halen en waan je jezelf aan een kleine haven aan de Oosterschelde of een zonnig terras op een drukbezocht Waddeneiland met de frisse zeewind op je kop. 

Grapedistri_wijnspijs_mosselen_picpoul_de_pinet

Ingrediënten (voor 2 personen):

2 kilo mosselen
2 grote witte uien
1 grote wortel
1 prei
2 tenen knoflook
1/2 fles oude wijn (niet te fruitig)
1 grote zak friet voor 2 personen (van de snackbar)
1 fles Domaine de Cadastres Picpoul de Pinet

Voor de knoflookmayonaise:
1 ei
1 eetlepel gladde mosterd
1 fles zonnebloemolie
1 scheut dragonazijn
1 eetlepel ketchup
1 citroen
2 tenen knoflook

Instructies:

Maak eerst de knoflookmayonaise. Splits het eitje en gebruik alleen het eigeel. Stop het eigeel, mosterd, dragonazijn, het sap van een halve citroen, en de fijngehakte knoflook in een hoge kom of groot hoog glas en pak de staafmixer. Zet de staafmixer aan en mix alle ingrediënten en voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe. Je zult zien dat na verloop van tijd een emulsie ontstaat (wanneer de olie en azijn gaan binden) en je mayonaise steeds steviger wordt. Voeg net zo veel olie toe (druppelgewijs) tot je mayonaise de gewenste dikte heeft. Serveer de mayonaise in een apart schaaltje. Fruit vervolgens de grof gehakte groenten en knoflook aan in een diepe pan en laat vervolgens de wijn even kort met de groenten inkoken. Dit is hét perfecte moment om het gas op een heel laag pitje te zetten en even naar de snackbar te fietsen voor een grote zak friet voor twee personen. Wanneer je terug komt, zet het vuur hoog en voeg de mosselen toe (goed schoongemaakt, en gooi de beschadigde mosselen weg). Sluit de pan af met de deksel en laat de mosselen 5 tot 8 minuten stomen tot ze open gaan. Hussel de pan af en toe met de deksel er op zodat de onderste mosselen boven in de pan komen. Serveer de mosselen in een diepe schaal of zo uit de pan en schenk je glazen vol met Picpoul de Pinet. Niet onbelangrijk, eet niet de mosselen die niet open zijn gegaan. Eet- en drinksmakelijk!