Wijnspijs | Mosselen met gekonfijte tomaat en Spaanse pansa blanca

De Catalanen zijn trots op hun wijnen. Daarom noemen ze de witte druif die in de rest van Spanje bekend staat als xarel-lo gewoon pansa blanca. Deze druif is het hoofdbestandsdeel van veel Catalaanse cava’s, maar voor wijn zonder bubbel doet hij het ook bijzonder goed. In Alella (slechts een kwartiertje rijden van hartje Barcelona) maakt de familie Pujol-Busquets zowel cava’s als stille wijnen van de pansa blanca. We gingen aan de slag met de stille wijn (die zonder bubbels) en kozen voor een wat stevigere mosselpan met gekonfijte tomaat, ui en knoflook, schonken onze glazen vol met verfijnde Catalaanse trots en gingen stiekem naar de snackbar op de hoek voor een frietje…

grd-alta_alella_pansa_blanca

Alta Alella Pansa Blanca 9-/10 punten – De Grote Hamersma 2020

Deze wijn is door de Grote Hamersma beoordeeld als sterwijn. Sterwijnen zijn wijnen die uitblinken in prijs-kwaliteit.

“Blommig, witte perzik, besjes, een stevige goudrenetgrip en kinkelende zuren. Waarschuw vis, mosselen en garnalen plus knoflook dat het gedaan is met de rust.”

 

Ingrediënten:

2 kilo mosselen
6 sjalotten
5 tenen knoflook
5 grote tomaten (rijpe zoete)
200 milliliter witte wijn
4 takjes tijm
flink wat boter (het liefste geklaarde boter)
peper en zout
1 fles Alta Alella Pansa Blanca

Instructies:

Maak de mosselen schoon en laat ze in flink gezouten water even openklappen en hun zand uitspugen. Haal de gesloten en gebroken exemplaren er uit en gooi deze weg. Ontvel en ontpit de tomaten en hak ze in grove stukken. Snij de sjalotten in ringen en hak de knoflook in dunne plakjes. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en laat flink wat (geklaarde) boter in de pan op klein en laag vuur smelten. Doe allereerste de uien in de pan en laat ze glazig worden, doe vervolgens de tomaat en ede knoflook in de pan en laat alles héél langzaam gaar en gekonfijt worden. Wanneer je het vuur echt heel laag kan zetten, mag het zelfs een uurtje heel langzaam garen. Zo niet, ben je binnen een half uurtje klaar. De groenten moeten heel blijven, het mag geen saus worden. Rits de tijm van de steeltjes en voeg ook toe. Zet vervolgens het vuur hoog, doe de wijn en de mosselen in de pan met de deksel er op. Ze hebben maar kort nodig om gaat te worden (zo’n 5 minuten). Breng alles op smaak met zout en flink wat peper. Serveer de mosselen met een takje tijm en wat brood of versgebakken frieten.