Wijnspijs | Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek) met Duitse Silvaner

Okonomiwatte? Okonomiyaki! De hartige Japanse pannenkoek die zoet, zuur, zout en umami weet te combineren in een supersimpel gerecht. In Japan als streetfood verkrijgbaar. Daar drinken ze er vast sake bij. Wij niet. Wijn van rijst in geen wijn! Druiven moeten wij hebben! Silvanerdruiven om precies te zijn. Deze gastronomische alleskunner van wijnboer Gunter Geiger uit de Duitse Franken lijkt in veel opzichten op zijn collegadruif Riesling en versterkt alle Japanse aroma’s in dit gerecht! Itadakimasu & guten Appetit (eetsmakelijk in zowel het Japans als in het Duits).

Ingrediënten:

Voor de okonomiyaki:

100 gram bloem
100 ml dashibouillon (vraag er naar in de toko, gebruik stevige groentebouillon voor de vegetarische variant)
200 gram Chinese kool
3 bosuitjes
3 eieren

2 eetlepels broodkruimels (het liefst Japanse panko)
peper, zout, bakolie, geroosterde sesamzaadjes
1 fles Geiger und Söhne Silvaner Mundart

Voor de saus:

4 eetlepels ketchup
1 eetlepel worcestersaus (balsamico-azijn voor de vegetarische variant)
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijst- of sushi-azijn
1 eetlepel suiker
(extra: Japanse mayonaise, in de toko te vinden als Japanse Kewpee mayonaise)

Geiger & Söhne Mundart Silvaner Trocken

De Duitse Franken is hét gebied voor de Silvanerdruif. Als hij tijdens de strenge Duitse winters weet te overleven en ‘s zomers vol van de zon kan genieten, ontpopt hij zich door zijn zachte zuren en milde karakter tot een ideale begeleider van verschillende gerechten. Hij wordt dan ook vaak in één zin genoemd met Japanse Sushi of andere Aziatische gerechten.

Instructies:

Snijd als eerste de bosui en de Chinese kool in kleine stukjes en doe ze in een grote kom. Voeg in dezelfde kom de bloem, panko en snufje peper en zout toe. Mix alles goed door en zet even apart. Mix in een kleiner bakje de eieren en de bouillon en voeg deze dan toe in de grote kom. Roer alles heel goed door. Zet de koekenpan op middelhoog vuur met een eetlepel olie er in. Laat de pan goed warm worden en doe 1/3 van het mengsel in de pan. Maak er een mooi rondje van. De pannenkoek moet ongeveer 1 cm dik zijn. Bak aan beide kanten voor ongeveer 4 minuten, totdat het mooi goudbruin en knapperig is. Je kunt altijd wat extra olie toevoegen als je het nog wat krokanter wil. Bak de andere 2 pannenkoeken precies hetzelfde en besprenkel met wat extra zout zodra ze uit de pan komen. Om het sausje te maken mix je simpelweg alle ingrediënten in een kommetje en het is ready to go. Serveer de pannenkoeken met deze saus, geroosterde sesamzaadjes en eventueel wat Japanse mayonaise.