Wijnspijs | Oma’s stoofvlees en Manuel’s saperavi

Ik kwam laatst een petroleumstel uit grootmoeders tijd tegen in de etalage van de kringloopwinkel. Die moest ik hebben om deze herfstige stoofpot op te maken. Bijkomend voordeel; er komt geen kubieke millimeter gas bij kijken (wel zo goedkoop in deze tijd). Mocht je een slowcooker of gewoon een klein gaspitje hebben kan het ook gewoon hoor, maar je keuken gaat niet zo nostalgisch ruiken als die van mij… Wat past er bij zo’n klassieke stoofpot? Verse frieten, rode kool, spruiten of stamppot! Sowieso moet je er de Moldavische saperavi van wijnmaker Manuel er bij drinken (check dan ook zijn videoboodschap via de QR-code op de fles). Dat is een wel héél unieke wijn die je nooit gaat vergeten, geloof mij! Eetsmakelijk sowieso!

Timbrus Saperavi 9/10 punten – Het Parool 2020

“Moldavië: onalledaags wijnland. Saperavi: onalledaagse druif. Wel: vondst van de dag. Blind geproefd en ’m getaxeerd op tussen de 15 en 20 euro. De verrassing toen het prijskaartje werd onthuld. Zacht, fijne zuren, zoete pruimen, milde laurier, rijpe kersen uit een papieren zak, zelf gevonden bosbessen, ongeschoren bramen.”

 

Ingrediënten:

1 kg magere runderlappen
2 grote uien
500 ml runderbouillon
500 ml rode kookwijn
3 laurierblaadjes
4 kruidnagels
6 jeneverbessen
150 gram boter
2 sneeën ontbijtkoek
mosterd
Zout en peper
1 fles Timbrus Saperavi

Snij de runderlappen in de gewenste grootte en bestrooi met flink wat peper en zout. Laat de boter in een grote stoofpan met een dikke bodem smelten en bak het vlees aan beiden kanten even goed aan.

Haal het vlees uit de pan en voeg de gesnipperde uien toe en laat ze garen tot ze goed glazig zijn. Leg vervolgens de runderlappen weer in de pa, samen met de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen en giet de bouillon en de wijn toe tot het vlees onderstaat.

Wanneer het vocht in de pan bijna gaat koken, kan het vuur laag om het vlees zo ongeveer 2 uur stoven.

Smeer de plakken ontbijtkoek aan beiden kanten in met mosterd en leg deze het laatste half uurtje in de stoof tot ze helemaal zijn opgelost en de stoofsaus de gewenste dikte heeft.

Breng zo nodig je stoofpot op smaak met extra peper en zout en haal de jeneverbessen, laurier en kruidnagels uit de pan voordat je het stoofvlees serveert. 

Lekker voor erbij? Verse frieten, aardappelpuree, rode kool of spruiten? Sowieso lekker bij de Moldavische Saperavi!