Wijnspijs | Pasta met cavolo nero, ‘nduja en Chianti

Op de Amsterdamse Javastraat zit zo’n leuk Italiaans specialiteitenwinkeltje waar ik een potje ‘nduja zag staan. Ook al klinkt dit niet heel Italiaans, de Italianen smeren deze smeerbare salami gewoon op hun brood. Met deze pikante salamispread kan je ook waanzinnige pasta’s maken! Op de Dappermarkt vond ik cavolo nero (Italiaanse donkere palmkool) en in mijn wijnrek lag de Chianti van wijnmaker Umberto klaar om geopend te worden. Een Italiaanse avond was geboren!

Fattoria San Donato Chianti Colli Senesi

8/10 punten – Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019
“Chianti uit Colli Senesi geldt als een van de meer delicate chianti’s. Hiervan een aardige illustratie van San Donato. Begint overigens op zijn neus wat stalachtig, stoer-aards en nattehonderig. Maar wel van een rashond. Komt na wat walsen vrij snel tot zichzelf: rijp-fruitig, donkere kersen, zoethoutzoet plus een Tic Tacmintje.”

Ingrediënten:

1 grote kruimige aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
300 gram cavolo nero
300 gram tagliatelle
80 gram ‘nduja
50 gram roomboter
Olijfolie (extra vierge)
Zout
1 fles San Donato Chianti Colli Senesi

 

Instructies:

Schil de aardappel en snij deze in kleine blokjes, Was de cavolo nero en snij het harde midden uit de bladeren en snij – of scheur – de cavolo nero in repen. Zet een flinke pan met water en zout op. Als het water kookt moet je even goed timen. Je voegt eerst de aardappelblokjes toe, die moeten in 10 minuten gaar worden. Na 3 minuten voeg je de tagliatelle toe – check voor de zekerheid even de verpakking – als het goed is moet de tagliatelle 7 minuten koken. Voeg de laatste 5 minuten de cavolo nero toe. Draai vervolgens het vuur uit en check of alle ingrediënten de juiste garing hebben. Hou één koffiekopje kookwater over en laat vervolgens alles uitlekken in een vergiet.

Verhit ondertussen de een hapjespan met een flinke klont boter. Wanneer de boter gesmolten in voeg je de ‘nduja toe roer goed tot de ‘nduja in de boter smelt. Hou deze pan warm op een klein pitje en voeg de uitgelekte groente, aardappel en kool toe. Roer de ingrediënten goed door de saus en voeg eventueel wat kookwater toe voor extra smeuïgheid. Sprenkel er eventueel nog wat olijfolie overheen om je pasta nóg lekkerder te maken. Open de Chianti en de Italiaanse avond kan beginnen!