Wijnspijs | Pasta met doperwtenpesto en sauvignon blanc van Sloveense bodem

De wortels van de sauvignon blanc liggen in de Franse Loire, maar deze wereldreiziger heeft zelfs Slovenië aangedaan! De drie vrienden én wijnmakers Danilo Snajder, Bozidar Grabovac en Rajko Zlicar weten wel hoe je sauvignon blanc moet maken. Hun Verus Sauvignon Blanc heeft de frisse en mineralige aroma’s die je van een Franse sauvignon mag verwachten, en de explosieve aroma’s van kruisbes en lychee van een Nieuw-Zeelandse sauvignon. Best-of-both-worlds! Wat eten we daar bij? Een gezonde pasta met een pesto van doperwt, basilicum, munt en pecorino. Fusion in optima forma! Eet- en drinksmakelijk! 

P.S. Maak wat extra pesto, supersmakelijk op je boterham of cracker de volgende dag.

Ingrediënten:

250 gram doperwten uit het vriesvak
1 teen knoflook
1 citroen
25 gram geraspte pecorino
1 flinke scheut oljifolie
1 handje verse munt
1 handje verse basilicumblaadjes
1 handje pistachenoten
zout en peper
1 fles Verus Sauvignon Blanc

8,5/10 punten – Harold Hamersma, De Grote Hamersma
“Verus. Vaste waarde inmiddels bij Grapedistrict. Vaste prik ook weer. Voor op de tong. Citrusspeldje. Overactiviteit in het bessenbed. Luid gekraak van groene appel. Mineraalgesplinter. Grapefruit met grip. Lekker wat extra bittertjes dit jaar. Aanrader voor wie nerveus wordt van al die nerveuze sauvignon blancs die door de hedendaagse wijnwereld stuiteren.”

8,5/10 punten – Cees van Casteren (Master of Wine) – De Wijngids
“Uit Ormoz deze Sloveense interpretatie met zijn rijpe, kruidige neus discreet geurend naar tuinkruiden, tomatenblad en grapefruit. Levendig in de mond, limoenfris, kruidig en grassig en supersappig”

Instructies:

Meng de doperwten met de knoflook, de geraspte pecorino en een scheut olijfolie in een keukenmachine of staafmixer tot een smeuïge massa. Voeg ook de verse kruiden toe. Doe als het nodig is nog wat olijfolie erbij om de pesto goed smeerbaar te maken. proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking en bewaar een kopje kookvocht. Meng alles samen, voeg een klein beetje kookvocht toe om de pesto wat smeuiger te maken en rasp er eventueel nog wat overgebleven pecorino over. Rooster kort de pistachenootjes en strooi over de pasta. Stond de Verus Sauvignon Blanc al koud? Aan tafel!