Wijnspijs | Pasta walnotenpesto met gamba’s en grechetto

Terug van weggeweest! De grechetto van wijnmaker Leonardo stond een aantal jaar geleden bij ons op het schap, maar verdween om redenen die wij ook niet meer precies weten. Toen hij laatst weer bij ons op de proeftafel stond werden wij omver geblazen door het fruit, kruidigheid en aroma’s van amandel, versgemalen peper en hazelnoot! Deze wijn moesten we – hoe dan ook – weer in ons assortiment opnemen! En zo geschiedde. Zelf ervaren? Kom dan zo’n fles bij ons halen en maak er een supersimpele pasta met zelfgemaakte walnotenpesto bij!

Leonardo Bussoletti Colle Ozio

Als je een ‘dikke huid’ hebt, dan kun je tegen een stootje. Zo werkt het ook bij druiven: een dikke schil beschermt tegen ziekten en schimmels. Zo ook bij deze grechetto. Een fijne eigenschap, vooral omdat grechettospecialist Leonardo Bussoletti heeft besloten volledig biologisch te werken en alles wat ook maar lijkt op bestrijdingsmiddelen in de ban heeft gedaan. De dikke druivenschil zorgt voor bijzondere aroma’s van amandelen, walnoten en een verfijnde kruidigheid. Dit maakt grechetto een echte wijn-spijs-tijger bij uiteenlopende gerechten. 

Grapedistrict_wijnspijs_walnotenpesto_grechetto2Ingrediënten (2 personen):

1 courgette
1 aubergine
1 grote hand walnoten
1 bos basilicum
1 bol knoflook (niet allemaal voor in het gerecht)
1 flinke hand geraspte Parmezaan of pecorino

flink wat olijfolie
20 gamba’s op spies
200 gram spaghetti
peper en zout
1 fles Leonardo Bussoletti Colle Ozio

Instructies:

Stop een aantal knoflooktenen in de blender met flink wat olijfolie en maak een pittige knoflookolie (altijd handig voor andere recepten), maal er wat verse peper bij en roer goed. Snij de aubergines in plakken van 1 cm, grill ze in een gloeiend hete grillpan en kwast er steeds wat knoflookolie over. Wanneer alle groente een mooie grillstreep hebben, haal ze uit de pan en snij ze in behapbare stukjes. Rooster de walnoten kort in een koekenpan zonder olie en stop ze samen met de basilicum, een flinke hand Parmezaan of pecorino een flinke scheut van de knoflookolie, wat peper en zout in de blender. Blend tot je een gladde pesto hebt. Kook de spaghetti volgens de instructies en laat een beetje olie op laag vuur in een grote pan warm worden. Doe de aubergine en courgette in deze pan, doe de warme spaghetti in de pan en voeg de pesto toe. Is het wat te droog? Gebruik dan een paar lepels kookvocht van de spaghetti. Hussel de pasta goed. Grill heel kort de gamba’s aan in de nog warme grillpan en vergeet niet wat knoflookolie er over te kwasten. Rasp nog wat kaas over je pasta en eetsmakelijk!