Wijnspijs | Piri-piri biefstuk met zoete aardappelfriet en avocadocrème met Carm Douro. 

De traditionele Portugese keuken is er een van eenvoud, met gebruik van de beste verse ingrediënten. Door de ligging aan zee wordt er natuurlijk veel vis gegeten, maar de Portugezen eten ook graag stevige boerse kost. Zo wordt er na een dag druivenplukken vaak een stoofpot met pasta, kikkererwten, vlees en worst genuttigd.

Het bekendste gerecht uit Portugal is misschien wel de kip piri-piri. Hoewel, eigenlijk komen de pepertjes voor dit gerecht oorspronkelijk niet uit Portugal, maar uit Brazilië. Piri-piripepers zijn kleine, loeihete pepertjes, die je hier ook wel als rawit bij de toko kunt krijgen. Een must-try voor de echte durfal, maar met de mildere Spaanse peper speel je meer op safe. De Portugezen zijn trouwens ook gek op een goeie steak met friet! In deze moderne variatie op de Portugese keuken legden we de biefstuk in piri-pirimarinade. Ideaal voor de barbecue! Lekker met het kruidige en fruitige van de Carm Douro. Deze rode wijn uit de Dourovallei heeft acht maanden houtrijping gehad, voor mooie zachte tannines, waardoor hij perfect aansluit bij de pittige marinade.

Grapedistrict_wijnspijs_piripiri_carm_douroIngrediënten voor twee personen: 

1 rode peper
1 teentje knoflook
1 laurierblaadje
3 eetlepels olijfolie + beetje extra
1 eetlepel wijnazijn
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn
1 theelepel gerookt paprikapoeder
Snufje zout
2 biefstukken van ca. 150 gr. per stuk
1 maiskolf
1 grote zoete aardappel
1 avocado
1 citroen
Bosje peterselie
1 fles Carm Douro 

Carm Douro

8,5/10 punten – Cees van Casteren (Master of Wine) – De Wijngids 2020
“introvert bouquet met paars fruit en ceder, gevolgd door impressies van blauwe bes, braam, volle body, kirsch component en zwoele tannine geholpen door een adequate fraîcheur” (2015 vintage)

 

Bereiding 

Verwijder het steeltje van de peper, pel het knoflookteentje en verkruimel het laurierblaadje. Maal samen met 3 eetlepels olijfolie, de wijnazijn, specerijen en het zout tot een gladde marinade met een staafmixer of blender. Wrijf de biefstukken in met de marinade en zet ze minimaal 3 uur afgedekt in de koelkast.  

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de maiskolf met olijfolie. Was de zoete aardappel en snijd er frieten (0,5 cm dik ongeveer) van. Leg ze op een bakplaat en bestrijk ze met een klein beetje olijfolie. Leg de maiskolf bij de frietjes en zet de bakplaat ongeveer een half uur in de oven, tot de frietjes goudbruin zijn. Keer de maiskolf halverwege om en hussel de frieten een keer door elkaar. Open ondertussen een fles Carm Douro. Alvast een glaasje inschenken mag ook… 

Maal de avocado met een staafmixer of in de blender tot een gladde crème. Voeg een klein scheutje olijfolie en een kneepje citroensap toe en breng op smaak met zout. Hak de peterselie grof. 

Grill de biefstukken een paar minuten per kant en laat ze even rusten. Halveer de maiskolf, bestrooi de mais en friet met zout en verdeel over twee borden. Snijd het vlees tegen de draad in een paar mooie tranches en leg op de borden. Schep er een lik avocadocrème op en maak de borden af met verse peterselie. Bom apetite!