Polenta is een Noord-Italiaan streekgerecht, dat van oudsher werd gegeten door de arme bevolking wanneer ze geen eieren konden kopen om pasta te maken. Tegenwoordig heeft dit gerecht het armelui-imago helemaal van zich afgeschud en kan je het in elke Italiaanse osteria vinden. Eigenlijk vraagt dit gerecht om een Italiaanse lichte rode. Wij trokken de stoute schoenen aan en gingen voor een superlichte stijl Monastrell uit het zuiden van Spanje die geweldige combineert met paddenstoelen en spinazie. Fusion in optima forma!

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gram gemengde paddenstoelen
200 gram spinazie
250 gram polenta
1,25 l melk
750 ml kippenbouillon
12 plakjes pancetta
100 gram zachte geitenkaas
30 gram geraspte Parmezaan
1 eetlepel gedroogde oregano
1 teen knoflook
Peper en zout
3 eetlepels goede olijfolie
1 fles Parajes del Valle Monastrell (kan je zelfs even 15 minuten koelen in de ijskast)

Parajes

Instructies:

Verwam de melk samen met de bouilon in een pan tot dat het kookpunt nét is bereikt. Klop al roerend beetje bij beetje de polenta er bij tot hij gaat binden. Draai het vuur laag en blijf zo’n 5 minuten langzaam roeren tot de polenta echt romig is. Voeg de Parmezaan toe en kruid de polenta met peper en zout. Bak de plakjes pancetta vervolgens goudbruin aan. Maak de paddenstoelen schoon en bak ze aan in het vet van de uitgebakken pancetta. Voeg de spinazieblaadjes en een gehakte teen knoflook toe en roerbak tot de spinazie geslonken is. Schep de polenta in diepe borden en leg de paddenstoelen, de spinazie, gebrokkelde geitenkaas en de uitgebakken pancetta er op. Garneer met wat tijm en voeg nog wat peper en druppels olijfolie naar smaak toe. Eet- en drinksmakelijk!