Wijnspijs | Portugese Ameijoas a Bulhao Pato en Vinho Verde

Ooit in de prachtige stad Porto geweest? Vlak bij de imposante burg Ponte Dom Luis zit een piepklein restaurantje waar ik ooit Ameijoas a Bulhao Pato bestelde met een sprankelende Vinho Verde. Noem het het ultieme ontspannen vakantiegevoel, noem het een iets te rooskleurige herinnering – dit was de beste wijnspijscombinatie die ik ook heb geproefd. Knoflook, rode peper, kokkels en een mandje brood. Dit is Portugal in optima forma. Dus ren naar de markt voor verse kokkels, naar één van onze winkels voor een fles Vinho Verde en droom met mij weg naar het prachtige Portugal…

AB Opção Vinho Verde Superior

Beoordeeld met een 8,5 door De Grote Hamersma

Spattert, spettert en sprinkelt maar zonder dat het oppervlakkig wordt. Koele meloen, perzikvleug, zure appelcompote en een citruskneepje. Antonio (die A) en Bernardo (die B) hebben vinho verde in de vingers. 

Ingrediënten voor 2 personen:

500 gr. kokkels per persoon
Bosje peterselie, of voor de liefhebber koriander
Vers of gedroogd rood pepertje
2 teentjes knoflook
Scheutje olijfolie
1 fles AB Opção Vinho Verde Superior

Instructie:

Spoel de schelpjes af en check of er geen dode of gebroken schelpjes tussen zitten. Fruit in een laagje olijfolie de gehakte knoflook en een pepertje aan. Voeg de schelpjes toe en blus af met een scheutje wijn. Hak de peterselie fijn en strooi er over. Laat het geheel kort inkoken totdat de schelpjes helemaal open zijn.  Hussel alles door elkaar en eetsmakelijk! Nu alleen nog de Vinho Verde uit de koelkast…