Wijnspijs | Ribeye, zoete aardappelcrème met truffel en chorizo én de Bojador Anniversary Cuvee

We hebben hem nog even achter gehouden; de Bojador Reserva Anniversary Cuvée die speciaal voor onze verjaardag is gebotteld. Dit is de perfecte wijn om in te zetten aan een uitgebreide dinertafel tijdens de feestdagen. Wijncriticus Harold Hamersma was gelijk verliefd. Maar liefst 9 van de 10 punten, dat is pas een binnenkomer! Ben jij hem van plan te ontkurken tijdens de feestdagen? Maak er dan zo’n geweldig stuk ribeye bij, met zoete aardappelcrème en geblakerde tomaatjes. Dit is de kers op jouw kersttaart! Eet- en drinksmakelijk.

Bojador Reserva Anniversary Cuvée

9 van de 10 punten – De Grote Hamersma 2021
“Gebotteld ter ere van Grapedistrict 15 jaar. Van harte. Belooft een kostbaar feestje te worden. Is een premium cuvée van een rode Alentejo waar ‘Grape’ al jaren de basisuitvoering van voert. In deze hebben ze de moretodruif bereid gevonden om de slingers op te hangen. Ze durven. Dat is er eentje die gewoonlijk in de hoek wordt gezet van soorten die niks bijzonders te melden hebben. Maar in handen van een goede wijnmaker en in het gezelschap van trincadeira en zonaanbidder alicante bouschet gebeurt er toch wat bijzonders. Er zijn zwarte bessen, kersen en rijpe bramen. Er is veel kleur, sap, fruit en tannines. En heeft verder niet aanstootgevend ruwe kantjes. Eigen en lekker. Op naar het 25-jarig jubileum. “

Grapedistrict_wijnspijs_ribeye_bojadorIngrediënten:

500 gram ribeye
Olie om in te bakken
200 gram roomboter
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
Peper en zout
4 steeltjes met zoete tomaatjes

Voor de crème:

4 zoete aardappelen
200 gram roomboter
50 gram crème frâiche
1 potje truffeltapenade
1 chorizoworst

1 fles Bojador Anniversary Cuvée

Instructies:

Snij de chorizo in piepkleine dobbelsteentjes en bak deze even uit in een pan zonder boter of olie. Haal ze daarna uit de pan en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje dat het overtollige vet opvangt. Schil de zoete aardappelen, snij ze in kleine parten en kook ze in een laagje water tot ze gaat zijn en je er met een vork makkelijk doorheen kan prikken. Laat ze een beetje afkoelen en blend ze in een blender of met een staafmixer met de roomboter, crème frâiche en truffeltapenade tot een glad geheel. Breng de crème op smaak met peper en eventueel wat zout.

Zet de oven op 200 graden (grillstand) en laat de tomaatjes aan het steeltje in 10 minuten donker blakeren.

Haal de ribeye uit de koelkast en laat hem een half uurtje op kamertemperatuur komen. Laat een pan met een dikke bodem loeiheet worden tot de olie gaat walmen. Leg het vlees in de hete olie en bak het aan beiden kanten bruin (3 minuten per kant). Draai daarna het vuur laag en laat de boter bij het vlees in de pan smelten. Bak de takjes tijm en rozemarijn mee in de smeltende boter. Schep voortdurend de jus over het vlees met een grote lepel (arroseren). Meet met een thermometer de kerntemperatuur van het vlees. Op zo’n 50 graden blijft hij mooi rosé van binnen. Wanneer de juiste kerntemperatuur bereikt is, kan het vlees uit de pan om vervolgens een kwartiertje te rusten in aluminiumfolie.

Verdeel de zoete aardappelcrème en de tomaatjes over de borden en strooi er wat uitgebakken chorizoblokjes over. Snij het vlees met de richting van ‘de draad’ mee en leg ze in plakjes op het bord. Eetsmakelijk!