Wijnspijs | Salade Niçoise met kip en rosé waarvan het water je in de mond loopt!

Salade Niçoise. Uit het Frans; salade zoals ze ‘m in Nice maken. Intussen wordt deze salade met verschillende lokale ingrediënten over de hele wereld gegeten. Eigenlijk is het dus helemaal niet zo super Frans meer en meer werelderfgoed. Daarom maakte wij ‘m ook zoals wij hem het lekkerst vinden (zonder ansjovis, laat het de inwoners van Nice maar niet weten. Je m’excuse!). We combineerden het gerecht wel met de meest Zuid-Franse rosé die wij hebben. De Ferry Lacombe Mira Rosé van wijnmaker Michel Pinot (briljante achternaam voor een wijnmaker). Geen donkere rosé die naar aanmaaklimonade smaakt, maar juist een superheldere en prachtige zalmroze kleur. Deze rosé combineert citrusfruit, bosaardbeien, een hint van framboos en een lichte kruidigheid. Ideaal voor zo’n zelfbedachte salade Niçoise! (ps. ook heel lekker als je ‘m met tonijn en ansjovis maakt).

Ferry Lacombe Mira Rosé

Net enkele kilometers buiten de beroemde Franse Provence wordt deze kruidige, maar toch frisse Zuid-Franse rosé gemaakt. Deze zalmkleurige blend van Grenache Blanc, Grenache Noir en Caladoc is vernoemd naar de ster ‘Mira’, die sinds kort door de Hubbletelescoop ontdekt is. Is het nu arrogantie om een rosé naar een ster te vernoemen? Zeker niet! Deze rosé kan zich namelijk meten met de beste rosé’s met sterallures uit de Provence!

 

Ingrediënten voor 2 personen:

250 gram krieltjes
1 krop romainesla
2 kipfilets
8 kerstomaatjes
100 gram haricots verts
1 halve rode ui in ringen
1 handje donkere gehalveerde olijven
2 eieren (hardgekookt)
100 ml yoghurt
Munt, bieslook en wat peterselie
Scheutje olijfolie, peper en zout
1 fles Ferry Lacombe Mira Rosé

Instructie:

Kook de krieltjes bijna gaar – ze moeten nog wel stevig blijven – laat ze afkoelen en snijd ze in halfjes. Zet een pan met water en wat zout op het vuur en doe hier de haricot verts in zodra het water kookt. Kook tot de haricot verts beetgaar zijn en schep ze dan uit in een bak met koud water, zo stopt het kookproces en blijven de boontjes mooi groen. Grill de kipfilets in reepjes in een gloeiend hete grillpan met wat olijfolie, peper en zout tot de kip gaar is en mooie grillstrepen heeft. Snijd de halve rode in hele dunnen halve ringen, halveer de donkere olijven, de tomaatjes en snij de hardgekookte eieren in vieren. Leg op elk bord wat gewassen slablaadjes, verdeel de boontjes over de borden en bestrooi met de dunne uiringen. Verdeel dan ook de gegrilde kip, halve olijven en de aardappelen over de salade. Meng de yoghurt met flink wat groene olijfolie en hak de kruiden superfijn. Meng de vinaigrette en breng het op smaak met peper en zout en drapeer de vinaigrette over de salade. Dat flesje rosé? Stond die al koud?